Kunst achter tralies in India

april 2009 -

Kavita Shivdasani, werkzaam als lerares 'normen en waarden', had twee jaar geleden een uniek idee om de Indiase realiteit binnen de muren van haar klas te brengen. Ze nam haar welgestelde leerlingen mee op excursie naar de Arthur Road-gevangenis in Mumbai. Daar ontmoetten zij Baby John Parker, een gedetineerde die in afwachting was van zijn rechtszaak. Dezelfde Parker bleek een kunstenaar te zijn, die de stenen vloer van zijn cel met prachtige houtskooltekeningen versierd had. Deze ontmoeting maakte de klas nieuwsgierig. In de maanden erna brachten ze meer dan 100.000 roepies bijeen om materiaal aan te schaffen. Daarmee kon het werk van vijf gedetineerden, twee gevangenbewaarders en een jonge kunstenaar uit Mumbai tentoongesteld worden tijdens de expositie Art from behind bars and the people who put them there.

image

(c) 2009, Baby Parker

Bij de Bajaj Art Gallery in Zuid-Mumbai zijn 129 werken te zien. Ze variëren van houtskooltekeningen van traditionele Kathakali-dansers en de geliefde godheid Ganesh tot meer hedendaagse acrylschilderijen van Mumbais dhobi ghats (openluchtwasserijen) en de wolkenkrabbers die tegenwoordig de horizon domineren. "Het idee is niet om te laten zien waarom deze mensen in de gevangenis zitten, of om hun verleden te benadrukken," legt Shivdasani uit. "Belangrijk is hun toekomst en hoe gelukkig en ontroerd hun gezinnen zijn als zij de banden weer kunnen aanhalen." De tentoonstelling gaat mogelijk ook naar de stad Pune. Negentig procent van de opbrengst is voor de kunstenaars.


(c) 2009, Lalitha

Shivdasani werkte samen met acht centrale gevangenissen, verspreid over de deelstaat Maharashtra, om kunstenaars te vinden. Sommigen hadden nog nooit een kunstboek opengeslagen; anderen waren al jaren werkzaam als kunstenaar. Shivdasani gaf degenen met ervaring volledige artistieke vrijheid en ze begeleidde de beginners. De uiteindelijke selectie bestaat uit twee vrouwen en zes mannen. Zo maakt Lalita Gonugunta deel uit van de groep; zij zit in voorarrest in de gevangenis van Nagpur Jail. Zij studeerde ooit af aan de kunstacademie. Ook Parker zit erbij; hij maakte 45 stukken voor de expositie.

Nishant Shah, die als vrijwilliger lijsten ontwerpt, licht de keuze toe om niet alleen gevangenen, maar ook 'degenen die hen achter de tralies hebben gestopt' in de tentoonstelling op te nemen. "Het gaat om het concept van 'smerissen', 'bajesklanten' en 'leken' die samen kunst maken. Het laat zien dat kunst een idee van goedheid kan zijn dat kan ontspruiten aan alle lagen van de samenleving. Iedereen verdient een tweede kans."