Meer werk voor artiesten uit Delhi

april 2009 -

Sterre Sharma is directeur van de Kalakar Trust in New Delhi. De organisatie zet zich in voor de verbetering van leefomstandigheden van de vele artiesten uit de sloppenwijken van de Indiase hoofdstad. "In de wijk Colony, waar we gehuisvest zijn, leven vele poppenspelers, muzikanten, dansers en goochelaars onder erbarmelijke omstandigheden. In samenwerking met Mundial Productions hebben we een evenementenorganisator aangesteld om mensen op te leiden tot promotor. Dezen gaan op pad om optredens te boeken. Ze krijgen een dvd-speler mee, promotie-dvd's en portfolio's van de artiesten. De optredens vinden vooral plaats op trouwerijen en andere familiefeesten."

image

Artiestenechtpaar uit Kalakar Colony

"De promotors besteden veel aandacht aan basale zaken om de artiesten te helpen met hun professionalisering. Op tijd komen, doen wat je belooft, er verzorgd uitzien en je goed presenteren zijn voor menigeen vanzelfsprekend. Maar voor deze artiesten vormen het toch concrete aandachtspunten. Het valt niet mee om ongeletterde mensen op te leiden, maar als ze sociaal vaardig zijn kunnen ze wel succes hebben. Zo heeft Kamal, een van de jongens die we hebben getraind, al behoorlijk veel optredens verkocht en kan hij daarmee binnenkort deels in zijn onderhoud voorzien."

Het aanbod van artiesten, maar ook de markt in miljoenenstad Delhi is groot. Er liggen dus nog vele kansen. Sharma: "Ondanks de modernisering die India in versneld tempo beleeft, blijft er een grote vraag naar traditionele artiesten. Via onze organisatie kennen we duizenden artiesten en voor velen is er werk. Maar dan moeten vraag en aanbod elkaar weten te vinden. Er wordt natuurlijk gebruik gemaakt van internet, maar veel mensen geven voor het boeken van artiesten toch de voorkeur aan persoonlijk contact. Het is een win-winsituatie. De promotors kunnen er geld mee verdienen en de artiesten krijgen meer werk."