Bijzondere filmpremière in Peruaanse sloppenwijk

april 2009 -

De Peruaans-Spaanse film La Teta Asustada, winnaar van de Gouden Beer tijdens de Berlinale 2009, beleefde een opmerkelijke première. De film werd voor het eerst aan het Peruaanse publiek vertoond in de sloppenwijk Manchay, ten noordoosten van de hoofdstad Lima, waar hij grotendeels met lokale acteurs is opgenomen. Bovendien heeft het succes in Berlijn ervoor gezorgd dat de film, die eigenlijk pas in september 2009 in de Peruaanse bioscopen in roulatie zou gaan, hier al een half jaar eerder te zien zal zijn.

image

Premièreavond in Manchay

Tijdens een persconferentie in de pastorie van Manchay, een stadswijk zonder drinkwater- en rioolvoorzieningen waar voornamelijk migranten uit het achtergelegen Andesgebergte wonen, gaf regisseur Claudia Llosa te kennen immens gelukkig te zijn om de film juist hier voor het eerst in haar land te kunnen vertonen: "Ik wil het succes delen met de mensen die mij tijdens de productie zo enorm geholpen hebben. Het is alsof ik hiermee de cirkel rond kan maken."

De film, die deels is opgenomen in de Indiaanse Quechua-taal, heeft een ware stortvloed aan reacties veroorzaakt in een land waar de filmproductie nog in haar kinderschoenen staat. Volgens sommigen zou het de zoveelste keer zijn dat een 'blank burgermeisje' zich de problematiek van de Andes-cultuur en bewoners toe-eigent om er artistiek en - gezien het enorme succes van de film - financieel mee aan de haal te gaan. Deze kritiek, met een wrokkige en soms racistische ondertoon, wordt ruimschoots overstemd door het enthousiasme bij de meerderheid van het publiek. Inmiddels wordt in het parlement een aanzienlijke verhoging van het budget besproken van de nationale filminstantie Conacine, die de twee speelfims van Llosa medefinancierde. President Alan García nam het initiatief om de regisseur persoonlijk te feliciteren en hij overweegt haar een nationale onderscheiding toe te kennen.

De sinds acht jaar in Spanje wonende Llosa zei dat extra financiering voor de nationale filmindustrie vooral ten goede moet komen aan jong filmtalent en onderwijsinstanties: "Regisseurs, scriptschrijvers, en filmtechnici in Peru krijgen veel te weinig kans om zich in hun werk te professionaliseren. Extra geld moet dus besteed worden aan meer en betere opleidingen, cursussen en productiemogelijkheden. Hopelijk kan het succes van mijn film hieraan bijdragen."