Kunstenaarsverblijf in oud Boliviaans slachthuiscomplex

april 2009 -

Een voormalig 19e-eeuws slachthuis in de Boliviaanse stad Cochabamba herbergt sinds 2005 een uniek megaproject: mARTadero – broedplaats van de kunsten. Initiatiefnemer is de Spaans/Boliviaanse kunstenaar en architect Fernando García.

image

Fotocollage van mARTadero

"Na veel overleg gaf het gemeentebestuur van Cochabamba toestemming om het leegstaande en vervallen slachthuiscomplex, de matadero, dertig jaar lang gratis te gebruiken. Vooralsnog is mARTadero het enige voorbeeld van industriële architectuur in Bolivia dat wordt gerestaureerd. Uniek is ook het concept: mARTadero fungeert als ontmoetingsplaats tussen kunstenaars en wijkbewoners", vertelt García. "In het begin was het moeilijk om het vertrouwen van de buurt te winnen; hedendaagse kunst werd als onbekend en eng ervaren. Maar inmiddels participeren kinderen, jongeren en volwassenen in diverse activiteiten, zoals creatieve ateliers, milieueducatie, workshops en concerten. En de kunstenaars vinden het erg inspirerend om in een omgeving te werken, waar ook 'gewone' mensen actief zijn."

Voor mARTadero's bijzondere mix van artistieke en sociaal-culturele activiteiten won García met zijn team in oktober 2007 een prijs van MTV in Latijns-Amerika. In een verdeeld land als Bolivia ziet hij kunst en cultuur als constructief middel om sociale verandering en interactie tussen verschillende bevolkingsgroepen te stimuleren. "Ik noem mezelf idealistisch én superrealistisch: tot nu toe kostte het project slechts 45.000 dollar. Dat maakt het duurzaam maar vergt veel van de kleine staf en de vele vrijwilligers. We zijn druk bezig met het werven van extra fondsen om vijf medewerkers te kunnen betalen. Idealiter zou mARTadero 32 betaalde medewerkers hebben, maar ik besef dat dit voorlopig een droom is", zegt García.

Momenteel worden er gloednieuwe woon-, werk- en slaapvertrekken voor buitenlandse kunstenaars ingericht. Dit om de internationale culturele uitwisseling binnen mARTadero te vergroten. Met 15.000 dollar financiert de Nederlandse ambassade in La Paz de bouw van deze studio's. Hier kunnen geïnteresseerden tegen een geringe betaling enkele weken of maanden verblijven. Het streven is om de studio's binnenkort te openen.