Poëzie houdt de hoop levend in Zimbabwe

april 2009 -

"De revolutie is hier, de revolutie is nu," zingt de Zimbabwese dichter Outspoken in een van zijn bekendste gedichten. Het gesproken woord heeft een creatieve vlam ontstoken bij de jeugd van Zimbabwe en het vuur verspreidt zich. Iedere eerste zaterdag van de maand ontmoeten de jonge dichters elkaar in het Book Café in Harare voor de House of Hunger Poetry Slam, vernoemd naar de beroemde roman van Dambudzo Marechera. Zij vinden er een podium waar zij zichzelf kunnen uiten en gebruik kunnen maken van hun recht op vrije meningsuiting.

Het gesproken woord is een katalysator bij het verspreiden van hoop en volharding. Poezie heeft op infectueuze wijze optimisme gebracht onder de bevolking in verschillende delen van Zimbabwe. Twee organisaties zijn nog een stap verder gegaan. Magamba is een netwerk van culturele activisten dat poëziesessies en workshops leidt voor jongeren in de omgeving van Harare. Het collectief Poets for Human Rights brengt poezie naar de straten van Harare terwijl het lobbyt voor de mensenrechten. De House of Hunger Poetry Slam heeft programma's voor poëzie in de gemeenschap in Bulawayo, Masvingo, Chinhoyi en andere steden.

De aanhoudende politieke onrust in Zimbabwe fungeert als een muze voor dichters en schrijvers. Dichtkunst is een gereedschap geworden bij het uiten van protest in de strijd waar de Zimbabwanen dagelijks mee te maken hebben. De meeste dichters stellen hun leven in de waagschaal als ze in het openbaar de waarheid verkondigen.

Ondanks de beproevingen waar de Zimbabwanen voor gesteld worden, eist de poëzie zijn plaats op en verspreidt zij een boodschap van hoop. Het gesproken woord is de gemeenschapszin die een verdeelde natie herenigt. "Wij zijn een natie van nooit bezongen overlevers en helden", zegt Batsirai Chigama in een van haar gedichten.

Linda Gabriel (1985) begon in 2001 op de middelbare school met performancepoëzie. Zij schrijft haar gedichten in het Engels en het Shona. Gabriel treedt op met een band, vooral in Zimbabwe en Zuid-Afrika, en combineert haar poëzie met de mbira (duimpiano) en akoestische gitaar. Momenteel volgt zij een opleiding tot fotograaf.

Editie 17 van Zimbabwe in Pictures, verschenen op 9 maart 2009, gaat over de opkomst van protestpoëzie in Zimbabwe.

House of Hunger Poetry Slam wordt ondersteund door Hivos.