"Fotobiënnale Bamako moet meer bij Malinezen zelf gaan leven"

Augustus 2009 -

Les Rencontres de Bamako, de fotobiënnale van Mali wordt steeds bekender. Maar in het land zelf leeft deze manifestatie totaal niet. Dat vindt fotograaf Amadou Sow en hij staat niet alleen in zijn opvatting. "Veel mensen in het buitenland denken dat er in Mali een levendig klimaat voor fotografie bestaat omdat de biënnale hier sinds 1994 plaatsheeft. Maar dat is niet het geval. Wel is het zo dat de omstandigheden hier langzaam verbeteren."

Kader ATTIA (Algérie-France), Rochers Carrés, 2009, Format : 80 x 100 cm, exposition panafricaine – Bamako 2009 © Galerie Christian Nagel

"Van mijn werk als fotograaf kan ik hier niet leven, dus heb ik een bijbaan als technicus bij La Maison de la Photographie. We organiseren ongeveer vijf exposities per jaar. Sinds enkele jaren zijn er twee opleidingen, het Centre de Formation de la Photographie en het Centre Promofemme dat zich alleen op vrouwen richt die zich willen bekwamen in audiovisuele kunst en techniek."

Over de koers van Les Rencontres de Bamako, Biennale Africaine de la Photographie, zoals de officiële naam luidt, is de afgelopen jaren veel onenigheid geweest. Sow: "Dat de biënnale kiest voor een hoge kwaliteit en dat als gevolg daarvan in de afgelopen zeven edities weinig Malinese fotografen deel konden nemen, is te billijken. Maar de organisatie zou veel meer kunnen doen om het fotografieklimaat in Mali te bevorderen. Het was tot nu toe, vooral vanwege de dominante Franse inbreng, vooral een feestje voor vips en dat is jammer."

"Voor de komende editie is begin 2009 Samuel Sidibe, directeur van het Nationale Museum in Bamako, benoemd als festivalleider. Dat is een krachtige, capabele man die niet alleen maar doet want Franse geldschieters wensen." Sidibe zwijgt over de rol van Frankrijk in het verleden, maar hij kondigt wel verandering aan. "Mali heeft tot nu toe veel te weinig kunnen profiteren van de biënnale. Daar gaan we dus verandering in brengen. De biënnale moet in Mali veel duidelijker zichtbaar worden en gaan leven bij zowel de fotografen in Mali, als bij het publiek."

De achtste Biennale Africaine de la Photographie heeft plaats van 7 november tot en met 7 december 2009. Het thema is 'Grenzen'.