Dansfestival Senegal schuwt controverse niet

augustus 2009 -

Alioune Diagne houdt wel van een beetje risico. Als solodanser trad hij als laatste op tijdens zijn eigen festival, Duo Solo Danse, editie 2009. Zonder muziek en met twee teenslippers hield hij zijn publiek een kwartier lang geboeid tijdens zijn solo Point d'Interrogation. Als artistiek directeur van Duo Solo Danse nam hij in 2008 het risico om in de voormalige hoofdstad van Frans West-Afrika, Saint Louis, een ambitieus regionaal hedendaagse-dansspektakel op te zetten. "Het festival is allereerst bedoeld als een uitstalling van moderne dans in West Afrika en daarbuiten", stelt Diagne. "Maar ik wil ook bijdragen aan de culturele heropleving van Saint Louis."

image

Point d'Interrogation van Alioune Diagne

Dat is gelukt, met hulp van enkele lokale bedrijven, de (pas gekozen)  burgemeester van Saint Louis, het Senegalese Ministerie van Cultuur en de Nederlandse en de Franse ambassade. Maar vooral ook dankzij de inzet van een groepje technici dat vijf avonden en nachten achtereen gratis werkte om decorstukken neer te zetten, licht en geluid af te regelen, draaiboeken door te nemen.

Vijf avonden achtereen moderne dans, in de koele open lucht van het plaatselijke CCF (Centre Culturel Francais), zou daar wel belangstelling voor zijn in het aartsconservatieve Saint Louis? Proeve: Kaolack, de artiestennaam van Pape Ibrahima Seck. Zijn vernedering door de Marokkaanse politie toen hij op doortocht was verwerkte hij in een gepassioneerde voorstelling, J'accuse, waarin hij niemand spaart. De racistische Marokkanen niet - en de in zijn ogen mentaal gemakzuchtige Afrikanen niet. "Ik veracht ze!", spuugt Kaolack de zaal in. Hij krijgt er een staande ovatie voor, misschien uit ongemak. "Kaolack haalt je uit je evenwicht", zegt een bezoeker. "Maar je hebt mensen nodig zoals hij."

Kortom: het risico betaalt zich terug, artistiek en financieel. Zo kan Alioune Diagne daags na de editie 2009 al beginnen na te denken over de volgende en kan de directeur van het CCF vertellen dat de eerste toezeggingen voor die editie al binnen zijn.