Mongoolse punkzanger maakt ommezwaai naar volksmuziek

augustus 2009 -

Van punkmuzikant tot neo-traditionalistische liedvertolker is een radicale ommezwaai. Vooral als het om een jonge Chinees van Mongoolse afkomst uit Bejing gaat. Immers, alles in China draait om modernisering. Ilchi, leider van de band Hanggai klinkt desgevraagd instemmend. "Wat wij doen wordt in Bejing niet zo goed begrepen. We hebben wel fans, maar niet zo veel en het zijn vaak wat oudere mensen."

image

Leadzanger Ilchi tijdens een optreden van Hanggai

De muziek van Hanggai is geworteld in een traditie die in Mongolië duizend jaar teruggaat. Vooral de keelzang is een veel beoefende kunstvorm. Bij het zingen van boventonen wordt een toon voortgebracht die een octaaf lager ligt dan de gezongen toon. "Ik maakte muziek in de stijl van Rage against the Machine, tot ik eens goed luisterde naar de muziek van de Mongoolse toendra. Ik reisde naar het land van mijn voorouders om me erin te verdiepen. Ik zocht naar instrumentmakers om de morin khuur, een viool met snaren van paardenhaar te laten maken. Ook wilde ik de tobshuur, een tweesnarige luit hebben. Deze instrumenten verlenen de muziek een geheel eigen klankkleur."

Vreemd genoeg vertonen sommige nummers een frappante gelijkenis met Keltische kroegliederen. Ilchi lacht. "Vorig jaar speelden we op het Shetland Folk Festival. Ik was verbaasd, ik had nog nooit Keltische muziek gehoord. Wat we als Mongolen absoluut gemeen hebben met Ieren en Schotten is ons niet geringe drankgebruik, maar verder heb ik geen idee waar deze gelijkenis vandaan komt."

Het is verleidelijk om Hanggai als een gimmick te zien, maar Ilchi is serieus in zijn missie en spreekt van een heropleving van tradities. "Met vijf miljoen Mongolen zijn we in China een minderheid. Onze muzikale traditie is rijk en die wil ik graag voortzetten." In China worden tradities door het regime soms onderdrukt. "Onze muziek heeft geen politieke lading, we zijn geen Tibetanen. Wij kunnen in China ongestoord onze muziek spelen en hopen dat meer jonge mensen de rijkdom ervan zullen ontdekken."

Van Hanggai verscheen in 2009 een cd in de serie Introducing op World Music Network. De band speelt op Lowlands 2009.