The Power of Puppetry verrast Assam

augustus 2009 -

Slechts weinigen weten dat de bevolking van deze uithoek van India continu bang is voor aanslagen. Overal staan militairen langs de weg om de politieke situatie in de gaten te houden. Gelukkig is het dorp Rampur een oase van rust. In een theaterkamp van bamboe geeft de Nederlandse Evelien Pullens workshops in creatief poppenspel en beeldend theater, van vingerpopjes tot grote objecten. De eindvoorstelling Bijuli gaat op tournee door Assam en Zuid-India.

Scène uit Bijuli. (Foto: Stijn Decorte)

Akshara, regisseur en directeur van een theaterschool in Zuid-India geeft een reactie: "Een stuk dat zo rijk aan verbeelding is biedt een welkome aanblik. Het feit dat jouw productie, met weinig middelen gemaakt, sterk genoeg was om het publiek een uur lang geboeid te houden, zelfs al verstonden ze geen woord van de tekst, is een bewijs voor de grote theatrale kracht."

De jonge acteurs, die het Engels nauwelijks beheersen, spreken in de voorstelling allemaal hun eigen locale taal, waardoor ze elkaar niet verstaan en het publiek ook niet. Evelien daagde de verse poppenspelers uit om hun eigen cultuur op een andere manier te bekijken en te verbeelden met zelfgemaakte poppen van locale materialen zoals kokos, riet, betelnootbast en jute. In beeld, bewegingen en muziek, vaak gebaseerd op prachtige folklore, vertellen ze over hun angst en verlangen.

Eén van de deelnemers, Moon Joiti Goswami, verwoordt het treffend: "Poppenspel is een stroom van energie. We brengen de kracht van ons lichaam met concentratie en emotie naar de pop. Dan ontwikkelt zich een bundeling van energie. Zo kunnen we ook in ons dagelijks leven dezelfde concentratie en energie gebruiken."

Een tweede tournee van de voorstelling Biljuli liep van 26 juni tot 20 juli 2009 in Assam. Evelien Pullens en Berith Danse, artistiek leidster van Theatre Embassy, reizen eind augustus 2009 naar Rampur om de jonge theatermakers verder te begeleiden.