Festival sur le Niger in Mali: een echt volksfeest

februari 2009 -

Het Festival sur le Niger leeft enorm in Segou, de vroegere hoofdstad van Mali. Anders dan de internationaal befaamde fotobiënnale in Bamako, een feestje voor de elite volgens veel Malinezen, is dit een echt volksfeest. De grote concerten vinden 's avonds plaats op een drijvend podium op de Niger, de levensader van Mali. Overdag wordt op de rivieroevers en de pleinen enthousiast gemusiceerd en gedanst en 's avonds zijn er ook elders in de stad concerten.

naast muziek op het podium op de niger zijn er ook veel straatoptredens.

De optredens van Super Biton en Bassekou Kouyate zijn ijzersterk en worden met veel enthousiasme door het publiek onthaald. De duizenden toeschouwers, waaronder een handjevol toeristen, hebben dan al anderhalf uur geduld moeten opbrengen. De beleefdheidscultuur die kenmerkend is voor het dagelijks leven in Mali bepaalde in sterke mate de openingsceremonie waarin ook een festivalhymne was opgenomen. Naast de vele Malinese betrokkenen werden de vele begunstigers uit de Verenigde Staten, Frankrijk en Nederland herhaaldelijk bedankt waarop het publiek beleefd applaudisseerde.

De bevolking van Segou kan dankbaar meeprofiteren van het festival. Dat is nadrukkelijk de bedoeling van de organisatie die hiermee ook het toerisme wil bevorderen. Die doelstelling wordt dit jaar minder goed gehaald omdat de financiële crisis minder toeristen naar Mali voert. Behalve het economische belang is muzikale uitwisseling een belangrijk onderdeel van het festival. Zo zijn er concerten van groepen uit Portugal en Mexico. Op initiatief van Mundial Productions is de Nederlandse jazzzangeres Izaline Callister in Segou om te musiceren met Oumou Sangare en Toumani Diabate. Naast muziek en theater zijn er
tentoonstellingen en debatten over globalisering en ecotoerisme.

De ongekend rijke Malinese muziekcultuur voert echter de boventoon, internationaal gezien het belangrijkste visitekaartje. Met de recente wereldwijde doorbraak van Amadou & Mariam rijgt Mali een nieuwe parel aan zijn reeds imposante ketting van popsterren. De titel van hun laatste cd sluit mooi aan op dit festival: Welcome to Mali.

Het Festival sur le Niger wordt onder meer gesteund door de Stichting DOEN en het Prins Claus Fonds.