Erfgoedactiviteiten in Galle slaan aan bij bevolking

februari 2009 -

In de vestingstad Galle, in het zuidwesten van Sri Lanka, is met behulp van Nederlandse financiering de afgelopen jaren onafgebroken gewerkt aan herstel van het unieke erfgoed. En met succes: inmiddels zijn de meeste projecten afgerond en trekt het toerisme weer aan. Bijzonder is dat de lokale bevolking nauw betrokken was bij de renovatie. Een duidelijk voorbeeld is het herstel van de Nederlandse koloniale huizen in het centrum. In Galle zijn nog veel Nederlandse sporen terug te vinden uit de tijd dat hier een handelscentrum van de VOC was gevestigd. De tand des tijds had de gebouwen echter danig aangetast.

image

Gerestaureerde huizen in Galle

Anouk Fienieg, van het Centrum Internationale Erfgoedactiviteiten, die de projecten begeleidde: "Deze huizen hadden op de straat gerichte veranda's, die belangrijk waren voor het sociale leven in de stad. Er wonen veel moslims, die vanwege de privacy de veranda's hadden dichtgegooid. De Galle Heritage Foundation heeft, met behulp van Nederlandse financiering, enkele mensen ervan overtuigd hun huis in oude staat te herstellen. Ze kregen subsidie maar moesten een deel uit eigen zak betalen. Dat sloeg uiteindelijk enorm aan. Nadat een paar huizen waren opgeknapt zagen de mensen hoe mooi het was geworden. Vooral ondernemingen als souvenirwinkels en lunchrooms hadden er veel baat bij. Inmiddels hebben 54 huiseigenaren hun koloniale panden in oude staat laten herstellen, en de belangstelling van andere huiseigenaren is groot. Het is een mooi voorbeeld van hoe je met erfgoedactiviteiten de publieke opinie kunt veranderen."

Behalve woonhuizen zijn met Nederlands geld ook grote monumenten in oude glorie hersteld, zoals de Gereformeerde Kerk, de vestingwallen en het VOC-pakhuis. Op dit moment zijn bijna alle projecten afgerond en staat de opening van het maritiem museum gepland voor april 2009. Vanwege het grote succes zal de samenwerking tussen Nederland en Sri Lanka op het gebied van erfgoedbehoud waarschijnlijk worden voortgezet. Komende zomer organiseren het CIE en het Central Cultural Fund van Sri Lanka een bijeenkomst om verdere samenwerking te bespreken.