Kunstencentrum in Goma trotseert oorlogsomstandigheden

februari 2009 -

Het stadje Goma in Oost-Congo blijft weinig bespaard. In 2002 werd het half verwoest toen de Nyaragongo-vulkaan uitbarstte. De afgelopen maanden was het omsingeld door rebellen. Desondanks runnen de Katondolo brothers er een cultureel centrum.

Sekombi voor het pand van Yolé Africa. Foto: Arne Doornebal

We lopen door een straat die bedekt is met een dikke laag stinkende zwarte vulkaanmodder. Dan zijn we er. "Welkom bij Yolé Africa", zegt Sekombi Katondolo (26). Langs het podium lopen we naar binnen, waar hij in rap tempo diverse mensen introduceert. De Katondolo brothers noemen ze zich: Sekombi, Emma Katya, Petna en Modogo. Terwijl de lava nog heet was en Goma herbouwd werd, richtten zij Yolé op. Sekombi: "De jeugd was hier helemaal op zichzelf aangewezen. Er zijn wel plekken waar jongeren een vak kunnen leren, maar wat nu als ze musicus of filmmaker willen worden?"

Het was een drukte van belang bij Yolé Africa, een half jaar geleden. Er oefende een moderne dansgroep, er werd gedebatteerd, er werden films en muziek geproduceerd en jongeren konden er schilderen. Iedere zondag was er een videoclub in het centrum, die gesubsidieerd werd door Cordaid. "Maar die subsidie is nu afgelopen, en sinds de omsingeling hebben we nog geen nieuwe kunnen krijgen", zegt Petna, inmiddels een bekend filmmaker. Een plan om muziekvoorstellingen naar de enorme vluchtelingenkampen rond Goma te brengen bleef wegens gebrek aan fondsen steken.

Eind oktober 2008 werd Goma bijna ingenomen door de rebellen van generaal Laurent Nkunda. Maar vlak voor de stadspoorten hield hij halt. Hoewel Nkunda op 22 januari 2009 werd gearresteerd door het Rwandese leger, zijn er nog altijd milities rond Goma actief. "Alles is duur, want de rebellen heffen belastingen op import door hun gebied", vertelt Petna. In een paar maanden zagen de Katondolo brothers de meeste activiteiten uit hun centrum verdwijnen. "Nu doen we alleen nog dingen die niets kosten", zegt Petna. "Discussies, muziek maken, dansen. De beamer is er nog, dus laten we films zien. Maar concerten geven zit er voorlopig niet in, en schilderen ook niet. De verf is op."