Gedeelde Ritmes uit Benin en Suriname

februari 2009 -

"De verwantschap tussen onze muziek is heel erg groot; Mundial had het goed gezien. Het is dan ook een genot om samen op tournee te zijn. Voor Percus Nomades is dat precies hetzelfde. Twee weken geleden kenden we elkaar nog niet! We kunnen ons plezier heel goed delen met het publiek. Aan het eind doet iedereen mee."

image

Okobua en Percus Nomades. Foto: Velu

Humbert Oosterwolde is muzikaal leider van Okobua. Op initiatief van Mundial Productions werd zijn gezelschap gekoppeld aan Percus Nomades uit Benin voor een tournee langs Nederlandse theaters. Oosterwolde ervaart de samenwerking als zeer inspirerend. Het slavernijverleden dat Suriname aan West-Afrika bindt bracht veel littekens voort, maar zorgt hier voor louter positieve gevoelens.

Okobua bestaat uit vijf ervaren drummers die gespecialiseerd zijn in de typisch Surinaamse apinti-drum. Oosterwolde: "Deze drum wordt vooral gebruikt bij rituelen, zoals feesten ter ere van voorouders, maar ook bij verjaardagen. De apinti is om de een of andere reden in West-Afrika in onbruik geraakt en wordt nu alleen nog in Suriname bespeeld. Het is een belangrijk non-verbaal ritueel taalmiddel binnen de Afro-Surinaamse gemeenschappen. Door het bespelen van de apinti willen we onze cultuur laten zien en verspreiden." De traditie spreekt ook jonge mensen aan. "Gelukkig wel, jaarlijks komen er vooral vanuit Rotterdam veel studenten naar Suriname om cursussen te volgen bij NAKS, een organisatie voor gemeenschapswerk en culturele vorming."

De mannen van Percus Nomades spelen op kleine percussie-instrumenten, vooral met hun bovenlichaam. Met de simpele eenvoud van handen, mond, borst en buik brengen zij geweldige ritmes en opzwepende muziek voort. Oosterwolde: "Wat zij doen is prachtig, maar wat ons vooral raakte was dat we hun taal zo goed kunnen volgen. We hebben gezamenlijke voorouders en dat zie je nu heel duidelijk. Dit voelt voor ons een beetje als thuiskomen. Dat zij eigentijdse muziek maken met onze ritmes is prachtig."

Okobua en Percus Nomades zijn in februari 2009 nog te zien in Druten, Emmen en Menen (B).