Kunstnijverheidsproject in El Salvador houdt bevolking binnenboord

februari 2009 -

Iedere dag verlaten naar schatting zevenhonderd Salvadoranen hun land, op zoek naar werk. Alleen al in 2007 werd er 3,8 miljard dollar vanuit het buitenland overgemaakt. Dat is meer dan het nationale budget en het maakt 20% uit van het bruto nationaal product. Terwijl het economische beleid van de Salvadoraanse regering burgers doet vertrekken - en multinationals juist binnenhaalt -  vechten kleine organisaties aan de basis, zoals Centro de Intercambio y Solidaridad (CIS), om de plaatselijke bevolking thuis te houden.

image

Medewerkster van Solidarity Crafts met producten

"Salvadoranen willen helemaal niet weg", legt CIS-directeur Leslie Schuld uit. "Op basisniveau moeten ze voldoende inkomen kunnen genereren om hun gezin te onderhouden. Wat mannen op het platteland verdienen brengt nauwelijks eten op tafel. Onze taak is verbetering van de kwaliteit van het leven doordat we gezinnen in staat stellen hun inkomen aan te vullen."

In 1994, pas twee jaar na de burgeroorlog, werd het Solidarity Crafts-programma opgericht als onderdeel van het CIS. Doel is het faciliteren van een lokale en internationale markt voor de producten van bijna honderd kunstenaars uit het hele land. Anders dan veel andere organisaties zonder winstoogmerk, betaalt het CIS de werkplaatsen vooraf. Hierdoor kunnen de kunstenaars hun materiaal van tevoren financieren, wat leidt tot een betere prijs voor hun producten en betere arbeidsomstandigheden. Desondanks kan het overleven op alleen kunstnijverheid erg moeilijk zijn, door de concurrentie van sweatshops en de zwarte markt..

"Het land wordt overspoeld met geïmporteerde tweedehands kleding die verkocht wordt voor vijfentwintig dollarcent", zegt Schuld. "Maar in een nichemarkt, zoals textiel, kunnen onze kunstenaars de concurrentie aan." De kunstenaars van Solidarity maken allerlei dingen, variërend van houtwerk tot textiel en handgemaakte kaarten. Over het land verspreid zijn er meer dan tien coöperatieven. De medewerkers lopen uiteen van fulltime werkende volwassenen tot parttimende jongeren en bejaarden. Het minimumloon in El Salvador is ongeveer 170 dollar per maand. De houtbewerkers en ansichtkaartenmakers van het CIS zijn in staat meer te verdienen. De opbrengsten uit de verkoop worden weer geïnvesteerd in de werkplaatsen. Hierdoor kan het programma zichzelf bedruipen.