La Paz Ibero-Amerikaanse Culturele hoofdstad 2009

januari 2009 -

Het belooft een interessant cultureel jaar te worden voor de Boliviaanse stad La Paz. Begin 2005 werd zij uitverkoren tot Ibero-Amerikaanse Culturele Hoofdstad 2009, en in juli van ditzelfde jaar wordt in de stad de tweehonderdste verjaardag (Bicentenario) van de eerste Onafhankelijkheidsproclamatie op het Latijns-Amerikaanse continent gevierd. Deze betekende het begin van de opstand tegen de Spaanse Kroon en leidde uiteindelijk tot een golf van onafhankelijkheidsverklaringen.

Leuke vooruitzichten, maar de organisatie ging niet helemaal zonder slag of stoot. In de aanloop van de organisatie van het Bicentenario onstond er een belangenstrijd met constitutionele hoofdstad Sucre, hoewel een Internationale Commissie slechts één enkel cultureel project voor die stad had voorgesteld. Vervolgens mengde Quito in Ecuador zich nog in de strijd met háár aanspraak op de eerste afkondiging van de onafhankelijkheid zodat er uiteindelijk drie 'eerste' onafhankelijkheidsproclamaties zullen worden gevierd: in mei in Sucre, in juli in La Paz en in augustus in Quito.

De toekenning van de organisatie van Ibero-Amerikaanse Culturele Hoofdstad werd vanwege het cosmopolitische karakter van La Paz in haar voordeel beslecht. Het stadsbestuur doet er alles aan om zowel het Ibero-Amerikaanse karakter als de lokale culturele diversiteit van de stad tijdens de festiviteiten naar voren te laten komen. De Indiaanse Aymara-bevolking viert gemiddeld zo'n 200 tot 230 folklorische feesten per jaar. Deze zullen de basis vormen voor de feestkalender van het culturele jaar. Daarnaast is er flink geïnvesteerd om de culturele infrastructuur van onder meer theaters, bibliotheken en muziekzalen te verbeteren om de vele internationale en nationale gasten te kunnen ontvangen.

Maar hoe kom je tot een democratische viering wanneer een aanzienlijk deel van je stadsbevolking niet eens genoeg geld heeft om naar het centrum af te reizen voor een gratis voorstelling in één van de theaters? Via een reizend programma zullen er culturele activiteiten worden georganiseerd in de bibliotheken en culturele centra in de wijken tegen de berghellingen van deze tussen de 3400 en 4000 meter hoogte gelegen stad. Daarnaast zal de succesvolle culturele openluchtmarkt die op zondag altijd in het centrum van La Paz wordt gehouden model staan voor de organisatie van culturele activiteiten in de openbare ruimtes van de tientallen stadswijken.