Succes voor intercultureel poppenspel in Indonesië

januari 2009 -

Een gigantische pop buigt naar de bezoekers bij de ingang van het theater. Binnen lopen een groen paard en zijn berijder rond voor het podium. Opeens gaat het licht uit. In een minimalistisch decor worden de spelers één met de pop die aan hun lichaam zit vastgebonden. De poppentheatervoorstelling On a journey, die in december 2008 in Jogjakarta werd opgevoerd, was een samenwerkingsproject tussen het Papermoon Puppet Theatre uit Indonesië, de Mexicaanse poppenspeelster Carla Pedroza en Daniele Poidomani van het Australische Snuff Puppets Theatre.

image

Beeld uit On a journey. Foto: Gamaliel W. Budiharga

Carla kwam naar Indonesië om wayang kulit (traditioneel schaduwpoppenspel) te bestuderen. In Mexico werkt zij met La Cucaraca ('De kakkerlak'), een gezelschap dat met poppentheater traditionele verhalen vertelt. De Snuff Puppets werken met levensgrote poppen. Zij waren onder meer te zien tijdens het Festtival Kesenian Yogyakarta XIX in juni 2007.

"On a journey begint in een trein met elf passagiers, allemaal poppen. Het gaat over de complexiteit van de liefde, verlies en hoop", zegt Maria 'Ria' Tri Sulistiyani, oprichtster van Papermoon. "Het lijkt bijna echt omdat we het aan echte mensen hebben ontleend, net zoals hun kleren trouwens." Het verhaal gaat over een wanhopige man die zijn vriendin kwijt is. Hij ontmoet een bedelaar, waarna er een vriendschap tussen beide mannen ontstaat. Andere personages zijn een dief, een overspelige zwangere vrouw, een vergeetachtige man en zijn pinnige vrouw en een tandenknarsende skelet-moeder met haar skelet-baby.

De medewerkers, allen met hun eigen achtergrond, delen hun passie voor poppenspel."Poppen zijn magisch, juist door hun beperkingen", zegt Daniele."Als speler reageer je bij poppenspel niet op een ander mens, maar stop je jezelf volledig in het personage. Je brengt de pop tot leven en het publiek reageert daar sterk op." On a journey trok veel toeschouwers, van groot tot klein, die samen lachten - en soms huilden - om de verwikkelingen in het verhaal.

On a journey werd ondersteund door Hivos en Hivos-partner Kelola Foundation.