Gefnuikte idealen van een jonge wetenschapper in Ethiopische film

januari 2009 -

Films met Afrika als onderwerp blijven relatief zeldzaam op het International Film Festival Rotterdam. Op het komend festival is een film van Haile Gerima te zien, een Ethiopische filmmaker die al zeven langere films heeft gemaakt.

image

Beeld uit Teza

Teza vertelt het verhaal van de student Anberber die zich in het Duitsland van de jaren zeventig bekwaamt in de medische wetenschap. Na zijn studie keert hij terug naar Ethiopië omdat hij graag zijn kennis ten goede wil laten komen aan zijn landgenoten. Dat blijkt vrijwel onmogelijk. In de jaren zeventig regeerde de marxistische junta van Mengistu Haile Mariam met harde hand. De droom van Anberber wordt gedwarsboomd door een bewind dat wetenschappers vooral voor politieke doeleinden wil inzetten.

Teza is een zeer heftige film met een sterk documentair karakter over een prachtig land dat siddert onder een schrikbewind. Ondanks de wat moralistische ondertoon imponeert hij vanwege de fraaie beelden, het uitstekende acteerwerk en een verhaal over binnenlandse twisten dat maar bij weinigen bekend is.

De film is mede gefinancierd door het Hubert Bals Fonds. Gerima is echter geen cineast in Afrika; hij woont al 25 jaar in de Verenigde Staten waar hij doceert aan verschillende universiteiten. Bianca Taal van het Hubert Bals Fonds: "Gerima heeft er veertien jaar over gedaan om de financiering van Teza rond te krijgen. Er zijn maar weinig films over Ethiopië en omdat wij vinden dat dit verhaal verteld moet worden, hebben wij de film ondersteund."

Gerima is een gerespecteerd cineast die altijd filmt vanuit het perspectief van zijn vaderland. Teza won de Speciale Prijs van de Jury op het 65e filmfestival van Venetië en werd geprezen door internationale critici. Taal: "De film doet het goed op festivals en is aangekocht door distributeurs in Duitsland en Frankrijk. Of er een Nederlandse distributeur geïnteresseerd is, moet nog blijken."

Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Hivos-NCDO Cultuurfonds, NPS, Stichting Dioraphte en de Stichting DOEN.