Arts in Africa

juli 2009 -

Beelden van Egyptische piramides en sculpturen van zeepsteen uit Zimbabwe wisselen elkaar af op de onlangs gelanceerde website Arts in Africa. De website wil een one-stop portal van informatie over de Afrikaanse kunsten zijn, inclusief over het beleid van overheden en internationale organisaties. Want, zo citeert de website uit een Unesco-rapport, "creatieve industrieën zijn betekenisvolle economische sectoren."

Arts in Africa is een initiatief van het ARTerial Netwerk dat in 2007 voor het eerst bijeenkwam op het Senegalese eiland Gorée. In twee talen – Engels en Frans – bericht hij over de ontwikkelingen in de cultuursector op het continent. Ook bevat de website een adressenlijst van donors en fondsen en een overzicht van links naar e-nieuwsbrieven en blogs. Daarnaast zijn er de rapporten te vinden van de belangrijkste conferenties over cultuur en ontwikkeling die de afgelopen jaren plaatshadden en een overzicht van het cultuurbeleid van elf Afrikaanse landen en de Afrikaanse Unie.

Het centrale gedeelte van de website is de cultuurprofielenkaart van Afrika. Na een klik op een bepaald land verschijnt een tabel met algemene gegevens en een paragraaf geschiedenis. In een tabel aan de rechterkant kan doorgeklikt worden naar informatie over nationale culturele instituten, architectuur, kunstnijverheid, dans, muziek, maatschappelijke organisaties, media, mode en beeldende kunst. Nog niet alle informatie is online; sommige subkopjes zijn verstoken van tekst. Ook lijkt er hier en daar een foutje te zijn ingeslopen. Zo staat het Angola-museum van de Louisiana State Penitentiary (in de Verenigde Staten) vermeld onder 'erfgoed en musea' in Angola.

www.artsinafrica.com

Arts in Africa wordt gesteund door Hivos en de Strømme Foundation.