Oegandees muziek- dans- en filmfestival op stoom na valse start

juli 2009 -

Zaterdagavond in Kampala. De oogverblindende zangeres Cindy Sanyu brengt het publiek in vervoering. De parkeerplaats van het nationale theater is het toneel van het gratis toegankelijke Bayimba, dat in juni 2009 voor de tweede keer plaats vindt. Bezoekers lopen heen en weer tussen podium, filmzaal en de koptelefoon-disco, een biertje in de hand. In Nederland kijken we van een gratis festival niet meer op. Maar in Oeganda, waar niets voor niets is, neemt Bayimba het voortouw.

image

Het nationale theater van Oeganda in Kampala

In 2008, tijdens de eerste editie van Bayimba, werd er wél toegang geheven. Tegenvallende bezoekersaantallen en afhakende sponsoren zorgden toen voor een financieel debacle. Maar Bayimba kwam die klap te boven en is er dit jaar, tegen de verwachting in, gewoon weer. "We geloven in dit festival. Het moet de Oegandese cultuur op doen bloeien", zegt directeur Faisal Kiwewa.

Op Bayimba verschijnen geen dure Oegandese sterren. Wel staan er opkomende artiesten, zoals Sandyu, Sarah Ndagire en Sweet Kid. Michael Musoke speelt op zijn gitaar een gevoelige ballade, terwijl een avondbriesje de hitte uit Kampala's zakencentrum wegblaast. "Omdat het nadrukkelijk een uitwisseling moet zijn, zijn er ook optredens van buitenlandse artiesten. Zo hebben we Ferguson en Brian uit Engeland, en Elemotho uit Namibië", zegt Kiwewa. Uit de regio zijn Iddi Achieng (Kenia) en Enika (Tanzania) aanwezig. "In de afgelopen week hebben de regionale artiesten workshops gegeven aan de jeugd en opkomend plaatselijk talent."

In het theater vinden er dansvoorstellingen plaats en worden er films vertoond. Het publiek schatert het uit wanneer de mannelijke hoofdrolspeler in de Zimbabwaanse film Yellow Card met een kind op zijn rug loopt - als ware hij een vrouw. De sponsoren kunnen tevreden zijn: het terrein loopt aardig vol met publiek. Buiten bij het hek staan nog eens tientallen brommertaxichauffeurs. Terwijl ze op hun klanten wachten, kunnen ze nog net een glimp opvangen van Cindy Sanyu.

Het Bayimba-festival wordt gesteund door Hivos, Mundial Productions, de KLM, de Commonwealth Foundation en de Nederlandse ambassade in Oeganda.