Brett Bailey: "Ik wil mensen bestoken met verhalen"

juli 2009 -

De Zuid-Afrikaanse theatermaker Brett Bailey neemt in Orfeus zijn publiek mee naar een Afrikaanse onderwereld die - vanachter een laptop - geregeerd wordt door een dubieuze zakenman. Bailey werkt vanuit een postkoloniale blik; hij toont een geglobaliseerde wereld in verval waarbij sjamanistische rituelen, maar ook prachtige muziek voor een geheel eigen, Afrikaanse sfeer zorgen.

image

"Deze productie zou ik misschien niet gemaakt hebben als ik niet bij DasArts had gestudeerd. Ik moest daar vooral conceptueel leren denken, en daar had ik aanvankelijk veel moeite mee. Eenmaal terug in Zuid-Afrika deed ik er daarom niets mee, maar jaren later viel het op zijn plaats. Ik ben dan ook blij dat ik Orfeus in Amsterdam kon opvoeren."

"Ik houd van klassieke thema's en eigenlijk ben ik vooral een verhalenverteller", zegt Bailey. "Daar zijn er in Zuid-Afrika niet zo heel erg veel van in de theaters. Het klimaat is vrij beperkt. De theaters brengen vooral komedies en eigentijds toneel is er maar weinig. Theater om mensen voor te lichten interesseert me overigens ook niet. Waar het mij om gaat is mensen te bestoken met verhalen die hen emotioneel kunnen raken. Ik laat me graag inspireren door klassiekers, ik ga nu een Macbeth ensceneren. Ik wil die net als Orfeus naar mijn hand zetten door er Zuid-Afrikaanse achtergronden in te verwerken."

"Dat helpt trouwens ook om dichter bij het publiek te komen, zeker als je op locatie speelt. Dit zogenaamde site-specific theatre is overigens nieuw in Zuid-Afrika." Bailey noemde zijn gezelschap spottend Third World Bunfight. "We zijn bevoorrecht omdat we veel geldschieters hebben, maar we voeren wel degelijk ook nog strijd. We trekken er vaak op uit om elders trainingen te geven. We doen dat in Zimbabwe, maar ook in Oeganda en we hopen daarmee mensen een duwtje te kunnen geven in hun ontwikkeling."

Third World Bunfinght wordt onder meer ondersteund door Hivos, het Prins Claus Fonds, het Hivos-NCDO Cultuurfonds en de Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika.

Orfeus was te zien tijdens het Holland Festival 2009.