Popmuziek voor kinderrechten in Sierra Leone

juli 2009 -

Children's Advocacy Production (CAP), een plaatselijke ngo uit Freetown, Sierra Leone, vindt dat ieder kind de Child Right Act uit het hoofd moet kennen. Daarom stelt de organisatie een liedjesalbum samen om kinderen het verdrag al neuriënd uit het hoofd te laten leren.

image

Toneelvoorstelling voor kinderen bij CAP

De Child Right Act werd in 2007 in Sierra Leone aangenomen om het VN-kinderrechtenverdrag in het land zelf van kracht te laten zijn. Bewustwording en toepassing kwamen echter uiterst traag op gang. In Sierra Leone sterft een op de vier kinderen voor hun vierde verjaardag en de overheid slaagt er niet in om het om zich heen grijpende misbruik van kinderen aan te pakken.

CAP werd in 2005 opgericht door jongeren van begin twintig die oog hadden voor de problemen van kinderen en die vonden dat amusement de beste manier was om hun iets te leren. Onlangs rondden ze de opnames af van het eerste liedje op het album Child Rights Act. Afgezien van de tekst klinkt het precies als de laatste pophit. "Kinderen zijn er gek op om popliedjes uit hun hoofd te leren, en dit is pakkende muziek met de wettekst eronder", zegt oprichter Fouad Kargbo.

De tekst gaat ongeveer als "opleiding is de sleutel tot succes", "je zei dat je van je kind zou houden, waarom ben je van gedachten veranderd" en "kinderhandel is een misdaad." De tekst is in het Engels en in de plaatselijke Krio-taal, om kinderen met verschillende achtergronden aan te spreken.

Muziek is slechts een van de activiteiten van CAP. De groep voert ook toneelstukken en dansvoorstellingen op over meisjesonderwijs en kinderhandel- en arbeid op scholen rond Freetown. Ze zijn effectief omdat ze simpel zijn en opgebouwd zijn rond scenario's die kinderen makkelijk kunnen begrijpen.

Momenteel stoppen ze al hun energie in het album. "We willen dat ieder wetsartikel uit de Child Rights Act zijn eigen liedje krijgt," voegt Kargbo toe.