Chinees danstheater schrijft nieuwe geschiedenis Culturele Revolutie

juli 2009 -

Mensen in China zijn niet meer geïnteresseerd in het verleden. Die conclusie dringt zich op na het zien van Memory van Living Dance Studio uit Beijing. Het gezelschap combineert documentaire en dans op een wijze die voor China heel bijzonder is. "Aboluut", zegt choreograaf Wen Hui. "De mensen die in de film in de voorstelling vertellen over hun verleden bij De Rode Brigade, de gevreesde aanjagers van de Culturele Revolutie, waren niet gewend om in de ik-vorm te spreken."

image

Beeld uit Memory van Living Dance Studio (Foto: Ricky Wong)

"Bij Chinezen is het verleden vooral een collectieve aangelegenheid. Voor jonge mensen is deze voorstelling daarom een openbaring. Vaak moeten ze lachen wat wij als spelers juist pijnlijk vinden. Na afloop blijken ze echter wel gretig om iets over hun geschiedenis te weten te komen. Van hun ouders, die de Culturele Revolutie hebben meegemaakt, horen ze niets."

In de video van Memory legt een man uit dat het wel spannend was om bij de Rode Brigade te zijn, maar zich achteraf enorm te schamen, vooral omdat de Culturele Revolutie niets dan ellende heeft opgeleverd. Ondanks deze voor China onalledaagse getuigenissen is de voorstelling ook in China te zien. "Als we het binnen ons festival en in onze eigen studio doen, en geen entree vragen, wordt het gedoogd", zegt Wen Hui.


Living Dance Studio is het enige onafhankelijke dansgezelschap in China. "Er zijn wel steeds meer initiatieven buiten de staatsdansgezelschappen, maar die zijn allemaal heel pril. Zelf organiseren we daarom workshops met jonge choreografen, maar ook met mensen die geen dansachtergrond hebben. Bij Living Dance Studio vinden we het proces en het resultaat even belangrijk. Ik houd van ongetrainde lichamen. We hebben ook gewerkt met mensen die als boer naar de stad kwamen om werk te zoeken. Met hen hebben we een voorstelling gemaakt in een oude fabriek, een onvergetelijke ervaring."

Living Dance Studio bestaat sinds 1994 en treedt wereldwijd op. In juli 2009 was het te zien bij het Julidans-festival. Het gezelschap wordt gesteund door Stichting Doen.