Cultuurfestival in Somaliland benadrukt vrijheid en tolerantie

juli 2009 -

Wanneer is een land een land? Als er een regering is? Een naam? Een president? Somaliland heeft het allemaal. En eind juli 2009 vindt er zelfs een cultuurfestival plaats. Het Mooge-cultuurfestival wordt tussen 22 en 27 juli gehouden in Hargeysa, de hoofdstad van Somaliland. Deze autonome regio, met een eigen regering en president, grenst aan het onrustige deel van Somalië maar is zelf "volstrekt veilig." Dat meent Ayan Mahamoud, die het festival organiseert.

De Somalische woonde enkele jaren in Nederland, waardoor ze vanuit Hargeysa in het Nederlands het festival toelicht. "Natuurlijk zal vanwege dit festival ons land niet opeens erkend worden, maar hopelijk zorgt het er wel voor dat mensen de situatie op de grond begrijpen", zegt zij. De Somalilandse onafhankelijkheid, die al in 1991 uitgeroepen werd na de val van de Somalische dictator Siad Barre, wordt niet erkend door andere landen op aarde, en evenmin door de Verenigde Naties.

"Op cultureel gebied is er nog helemaal niets in Somaliland", vertelt Mahamoud. Dat terwijl Hargeysa vroeger het theatercentrum van Somalië was. Het land kende oorlog voorafgaand aan de onafhankelijkheidsverklaring. "Artiesten komen vanuit de diaspora in Europa naar dit festival toe. Maar er zijn ook Somalische artiesten die al vijftien of twintig jaar niet meer hebben opgetreden, en nu weer beginnen te spelen."

Het festival in Hargeisa is genoemd naar Mohamed Mooge Libaan, een Somalilandse zanger/vrijheidsstrijder die in 1984 vermoord werd door voorstanders van het toenmalige regime. "Mohamed Mooge is de enige artiest vanuit deze regio die zichzelf nooit aan de commercie heeft overgegeven. Het festival naar hem vernoemen staat voor vrijheid en tolerantie", stelt Mahamoud.

Wie een bezoek wil brengen aan het onder meer door de OxfamNovib, Daallo Airlines en Dahabshill gesponsorde Mooge festifal, kan naar Hargeysa vliegen via Nairobi, Addis Ababa of Djibouti.