Panaf herrijst na pauze van vier decennia

juli 2009 -

Twee grote festivals die in de tweede helft van 2009 in West- en Noord Afrika plaatshebben houden de gemoederen flink bezig. Le Deuxième Festival Culturel Panafricain (Panaf) speelt zich af in Algiers van 5 tot en met 20 juli. In december volgt in Dakar le Deuxième Festival Mondial des Arts Nègres. Van beide festivals dateert de eerste editie uit de jaren zestig. Ten tijde van de eerste editie in 1969 waren verscheidene Afrikaanse landen nog niet onafhankelijk. Zij werden op het festival vertegenwoordigd door hun vrijheidsbewegingen.

Denk aan Mozambique, Angola, Namibië, Guinée Bissau. Terwijl men in Afrika zocht naar het juiste leiderschap voor het gehele continent, zorgde Algerije voor het meest prestigieuze culturele evenement van Afrika, het Panaf. Thans zijn vrijwel alle Afrikaanse landen onafhankelijk, maar is Afrika nog steeds zoekende naar een goede vorm voor continentaal leiderschap. Na het vele bloedvergieten in Algerije in de afgelopen twintig jaar zoekt het thans opnieuw naar een leidende rol.

Tijdens de conferentie van cultuurministers in 2005 in Nairobi stelde Algerije voor het Panaf te organiseren. Na veel gelobby werd in januari 2009 in Addis Abbeba het project door alle staatshoofden ontvankelijk verklaard. Daarmee werd het Panaf een formele aangelegenheid binnen de Afrikaanse Unie die Algerije de opdracht gaf het festival te organiseren. Van de 52 landen die de Afrikaanse Unie vormen, hebben er 44 hun deelname bevestigd.

Algerije slaagde er in maar liefst 60 miljoen euro vrij te maken. Natuurlijk zijn er, vooral vanuit religieuze groeperingen, protesten en stemmen die verkondigen dat zo'n bedrag beter geïnvesteerd kan worden in scholen en ziekenhuizen. Maar er is ook een breed gedragen opinie dat Afrika zijn talent moet etaleren om te werken aan versterking van de reputatie van creatief Afrika en de economisering van de kunsten.

Op de tweede editie van het Panaf zijn alle kunstdisciplines vertegenwoordigd. Er is een belangrijke plaats gereserveerd voor een hommage aan Afrikaanse Nobelprijswinnaars, zoals de schrijvers Naguib Mahfouz uit Egypte, de Nigeriaan Wole Soyinka en de Zuid-Afrikanen Nadine Gordimer en John Maxwel Coetzee. Vrijwel alle grote Afrikaanse muzieksterren zijn vertegenwoordigd en er is een uitgebreid cinemaprogramma.