Nieuw podium voor Latijns-Amerikaanse studentenfilm

juli 2009 -

David Pablos studeert aan het Centro de Capacitación Cinematográfica, de filmopleiding vebonden aan het Nationaal Filminstituut in Mexico-Stad. Met zijn film La Canción de los Niños Muertos (Lied van de dode kinderen), een familierelaas over een ongebruikelijk rouwproces na de dood van de moeder van de hoofdpersoon, won hij in mei 2009 de Latin Angel Student Award. Deze prijs werd dit jaar voor de eerste keer uitgereikt aan de beste korte studentenfilm in het Student Shorts programma van het Latin American Film Festival (LAFF) in Utrecht.

image

Scène uit La Canción de los Niños Muertos van David Pablos

"We willen met dit programma beginnende regisseurs uit Latijns-Amerika een internationaal podium bieden voor hun films", zegt Stien Meesters, programma- en productiecoordinator van het festival. "Studentenfilms komen normaal gesproken niet in de bioscoop of op televisie en halen maar zelden een filmfestival. Het is dus belangrijk om een platform te creëren voor studenten om hun werk te presenteren. Tegelijkertijd laten we hiermee ons publiek kennis maken met aanstormend talent uit Latijns-Amerika. De films waren te zien als voorfilms in het reguliere programma en tijdens een openluchtvoorstelling."

"We hebben verschillende Latijns-Amerikaanse filmscholen benaderd om hun beste films van het afgelopen jaar in te sturen. De respons was over het algemeen enthousiast. De films varieerden sterk in lengte, vorm en thematiek. De gemiddelde duur lag tussen 5 en 35 minuten en we ontvingen documentaires, fictie en animatie. Het is een goede afspiegeling van de filmproductie door studenten over het hele continent."

"Er zijn in Latijns-Amerika staatsuniversiteiten met goede filmopleidingen, zoals de UNAM in Mexico-Stad, die zelfs een eigen digitale televisiezender heeft. Daarnaast bestaat in veel landen een Nationaal Filminstituut waar opleidingen aan verbonden zijn en natuurlijk zijn er legio, soms peperdure, particuliere universiteiten en instellingen die filmopleidingen aanbieden waarvan de kwaliteit varieert van belabberd to uitstekend. Bovendien zie je dat er in grote filmlanden als Argentinië, Mexico en Brazilië veel meer hoogkwalitatieve opleidingen worden aangeboden dan in de kleinere Latijns-Amerikaanse landen. Ik heb trouwens niet de indruk dat er veel verschil zit in de kwaliteit van het talent dat ze voortbrengen, die was over de hele linie wel gelijk", zegt Meesters.

Tijdens Brasil Contemporary, zomer 2009 in Rotterdam, vinden er openluchtvertoningen plaats van LAFF-films. Het LAFF wordt gesteund door het Hivos-NCDO Cultuurfonds.