Afgekeurde afdrukken en beschimmelde videobanden

juli 2009 -

SUSPECT is een groeiende internationale groep dichters, fotografen, filmmakers en antropologen die de subtiele schoonheid van alledaagse objecten wil blootleggen. In een vervallen en verlaten kantoorgebouw achter het Kala Ghoda Café in Mumbai, opende het collectief eind maart 2009 zijn eerste tentoonstelling, onder de titel Mint Condition.

image

Voorwerpen uit Mint Condition

De tentoonstelling omvat een curieuze reeks van schijnbaar onbeduidende alledaagse voorwerpen uit de hele wereld. Kantoorbenodigdheden en stukjes schroot, uitgestrooid rondom gevonden foto's en beschimmelde videobanden. Piepschuim en kartonnen dozen, bezaaid met afgekeurde afdrukken en opgedolven portretten.

Volgens SUSPECT ligt de betekenis van deze gewone voorwerpen in de waardigheid die zij verdienen en het mysterie dat zij uitstralen. Met de tentoonstelling wil het collectief de waarde van kunstobjecten ter discussie stellen en de kunstmatige belangstelling voor Indiase kunst belachelijk maken. Volgens SUSPECT-lid Farhad Bomanjee verliest de Indiase kunst momenteel zijn inventieve gewoonte om afval te recyclen of te hergebruiken.

"Schoonheid is simpelweg een kwestie van een verschuivend perspectief of een verruimde blik", legt Bomanjee uit. "Het is belangrijk om dat te vieren…zodat we niet vast blijven zitten in het idee dat het alleen maar de moeite waard is om naar iets te kijken als het aan de witte muur van een galerie of een museum hangt…"

SUSPECT gaat ook over kunst als subjectieve ervaring die open staat voor interpretatie. Door oude objecten in een nieuwe omgeving te plaatsen vecht de tentoonstelling traditionele opvattingen aan over eigendom en openbaart hij hoe verhalen uit het verleden in nieuwe verhalen kunnen worden getransformeerd.

"Iedere kras en scheur biedt oneindige interpretaties, iedere naamloze verjaardagstaart suggereert eindeloze narratieve mogelijkheden", zegt Bomanjee. "Scheppende kunst vindt plaats in een context en uiteindelijk als onderdeel van een traditie."

SUSPECT is, in de ware zin van het woord, een collectieve poging om de mythe van de uitzonderlijke, originele kunstenaar te ontmaskeren. "Geen enkel creatief individu werkt in volledige afzondering", zegt Bomanjee. "De besten en creatiefsten stelen en staan op de schouders van reuzen. Toevallig zijn onze reuzen vreemden…"