De frescopresident van Jogjakarta

juni 2009 -

De Indonesische kunstenaar Samuel Indratma werkt graag met oud ijzer. Tijdens de tentoonstelling Agro Metal in de galerie Tembi Contemporary in Jogjakarta in mei en juni 2009 was zijn recente werk te zien. Tembi Contemporary  werd gebouwd na de aardbeving van 2006 en is nu een plek waar de plaatselijke bevolking zich kan bekwamen in kunst en cultuur. Tembi werkt samen met andere galeries in Zuid-Oost Azië, zoals Manila Contemporary, Valentine Willie Fine Art (Singapore) en Valentine Willie Fine Art (Kuala Lumpur).

image

Muurschilderteam aan het werk in Jogjakarta. Foto: Samuel Indratma

"Agro Metal is de neerslag van mijn werk in de openbare ruimte", zegt Indratma. "Sommige onderdelen kunnen zelfs als bewegwijzering worden gebruikt." Zo maakte hij een groot Javaans alfabet voor een kampong, waar de mensen op kunnen tekenen. "Het is belangrijk dat het publiek zo kan reageren op een vorm. Die staat als het ware niet meer alleen, maar maakt deel uit van de openbare bedrijvigheid", zegt hij.

Samuel Indratma staat ook wel bekend als de 'frescopresident', een eretitel die hij van zijn vrienden kreeg vanwege zijn activiteiten op dat gebied gedurende tien jaar. In 2002 begon Samuel aan een muurschildering in samenwerking met Apotik Komik, een groep die stripfiguren schilderde op de pijlers van de Lempuyangan-voetgangersbrug. Dit was de aanzet voor een ware muurschilderingenepidemie in steden als Jakarta, Bandung, Semarang en Surabaya. "Ik vind dat de burger het recht heeft om van de openbare ruimte te genieten, en dat die niet alleen maar bestemd is voor reclame", zegt Indratma.

In 2008 organiseerde Indratma onder de naam Jogja Mural Forum muurschilderteams in vijf kampongs in Zuid-Jogjakarta, bestaande uit kunstenaars en de plaatselijke bevolking. De schilderingen kwamen in overleg tot stand. Het merendeel was gebaseerd op onderwerpen die plaatselijk spelen, zoals onderwijs en gezondheidszorg, maar altijd met een komische noot.