Talentjager Dave O'Jay: "Ik geloof heilig in mijn concept"

juni 2009 -

"Goed je best blijven doen jongens, er zit nog veel meer in. En zorg dat je snel mp3-bestanden beschikbaar hebt." De muzikanten op het pleintje kijken elkaar wat verbouwereerd aan. Talentjager Dave O' Jay is al na een half uur kijken en opnemen al weer vertrokken. Even later zegt hij: "Ze waren beslist niet slecht, maar die traditionele dansen en die percussie zijn niet bijzonder. Ze moeten veel meer aan een eigen stijl werken."

image

Dave O'Jay aan het werk in Mali

O'Jay werkt voor Africa Unsigned, dat probeert om jong muzikaal talent aan inkomsten te helpen. De organisatie is voortgekomen uit contacten tussen het succesvolle Sellaband uit Nederland en de ontwikkelingshulporganisatie Up to You too uit Kenia. "Uit al het talent dat ik nu heb opgenomen maken we een selectie. Die komt straks op internet te staan. Net als bij Sellaband kun je dan een aandeel kopen in een band. Dat kan vanaf 5 dollar. Als een band de 25.000 dollar bereikt, dus 5.000 zogenaamde 'believers' heeft, kan het album worden opgenomen. Elke believer krijgt dan een cd per post."

O'Jay reisde de afgelopen maanden door Mali, Senegal, Ethiopië, Zimbabwe, Kenia en Zuid-Afrika. "Het is opvallend dat Zuid-Afrika er zo uitspringt. Dit terwijl Mali, Senegal en Ethiopië toch ook een enorme muziekcultuur hebben. Maar in Zuid-Afrika is de muzikale kwaliteit gewoon hoger en zijn de muzikanten op de een of andere manier serieuzer. Ze zijn gretiger."

O'Jay gelooft heilig in het concept. "We werken veel samen met stichtingen voor ontwikkelingswerk, maar ook met studio's en platenmaatschappijen. Als bands succes krijgen genereren ze veel activiteit. Er moeten optredens worden geregeld, spullen vervoerd, opnames gemaakt. Allemaal zaken waarbij muzikanten toch vaak een beroep doen op anderen. Zo ontstaat er steeds meer werkgelegenheid."

Africa Unsigned wordt ondersteund door de Stichting DOEN.