Bioscopenproject voor Afrika van start

juni 2009 -

Het project Des cinémas pour l'Afrique, dat door de Malinees-Mauretanische cineast Abderrahmane Sissoko is opgezet om bioscoopzalen in Afrika te restaureren, ging tijdens het filmfestival van Cannes, in mei 2009, officieel van start. De Stichting Des cinémas pour l'Afrique, waarvan Sissoko samen met de Franse actrice Juliette Binoche directeur is, verkocht tijdens het festival symbolisch bioscoopstoelen voor 5000 euro per stuk. Festivaldirecteur Gilles Jacob was een van de eerste kopers.

image

Abderrahmane Sissoko en Juliette Binoche in Cannes

De gedachte van het project is om de Afrikanen het lot van hun bioscoopzalen in eigen handen te laten nemen, zelfs als het geld voornamelijk uit het Noorden komt. Voor Juliette Binoche gaat het erom "het continent een deel terug te geven van wat het aan de wereld en de mensheid heeft gegeven. Ook om de Afrikanen schadeloos te stellen voor het grote onrecht van de geschiedenis en de absurditeit van de mondiale economie."

Het geld dat wordt ingezameld met de verkoop van de ongeveer 420 stoelen uit de laatste bioscoop die nog in de Malinese hoofdstad Bamako staat, zal aan een stichting worden geschonken. Deze zal erop toezien dat het gebouw wordt gerenoveerd en weer als bioscoop kan gaan draaien. Niet alleen de zaal wordt op deze manier gered; er worden eveneens banen gecreëerd. De bioscoop die in december 2010 open gaat, moet in zijn ziel Afrikaans zijn. Eén stoel zal worden gefinancierd met geld dat is opgehaald bij de bevolking van Bamako. Deze zal symbolisch de naam Stoel van Bamako dragen.