Kartondruk populair in Namibiƫ en daarbuiten

juni 2009 -

Karton is voor Namibische grafische kunstenaars wat steen is voor Zimbabwaanse beeldhouwers. Om een kartondruk te maken wordt er een stuk karton uit een doos gesneden. Vervolgens wordt daar met een mes in geëtst en gekerfd, of worden er vormen uit gesneden. De inkepingen worden met inkt opgevuld. Als kunstvorm heeft de kartondruk een grote vlucht genomen door het werk van de Namibische kunstenaar/muzikant Ndasuunje Shikongeni (liefdevol 'Papa' genoemd), in samenwerking met de Zimbabwaanse kunstenaar en docent Chikonzero Chakuzunga.

image

Werk van Papa Shikongeni

Volgens Papa Shikongeni is de kunstvorm, die nog steeds wordt gepraktiseerd in de twee landen in Zuidelijk Afrika, geïnspireerd door de Namibische John Muafangejo. Deze legendarische kunstenaar, die overleed in 1987, maakte aanvankelijk linosneden. Na de onafhankelijkheid schoot de prijs van linoleum de lucht in. Daarom schakelde hij over op de in Namibië rijkelijk voorhanden kartonnen dozen, vertelt Shikongeni.

Tegenwoordig is er generatie van jonge kunstenaars die is opgeleid in kartondruk. Ook worden er workshops gegeven om het evangelie van deze relatief nieuwe kunstvorm verder te verspreiden. "Ik heb onder anderen Alfons Mvula, Petrus Amuthenu, Kaleb Haipinge, Ziggy Martin en David Amukoto opgeleid", zegt Papa Shikongeni. Naast Shikongeni is de Namibische kartondrukker Joe Mandisia actief, die tevens directeur is van de National Art Gallery van Namibia.

Shikongeni zegt dat hij zich in zijn afdrukken focust op het dorpsleven, "omdat daarin de rijkdom van de Afrikanen gelegen is. Onze welvaart zit in ons vee en in onze akkers. Mooie auto's en grote mobiele telefoons zijn niet de welvaart van een Afrikaans kind."

In juni 2009 heeft Papa Shikongeni een expositie in de WUK-Projektraum in Wenen.