Barokmuziek in de Amazone

juni 2009 -

Kinderkoren, Latijns-Amerikaanse barokmuziek; jeugdorkesten; het Boliviaanse Amazonegebied; klassieke muziekinstrumenten. Het klinkt als een surrealistische opsomming maar het is echt mogelijk. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw werden in voormalige missieposten van de Jezuïeten in de provincie Santa Cruz in het noordoosten van Bolivia duizenden partituren met Latijns-Amerikaanse barokmuziek gevonden.

image

Barokkoor uit Santa Cruz de la Sierra. © SICOR

In het kielzog van deze 'herontdekking' en na jarenlange studie door onder anderen de Argentijnse dirigent Gabriel Garrido en de Poolse priester en musicoloog Pjotr Nawrat, volgde in 1996 een barokmuziekfestival. Dat wordt sindsdien tweejaarlijks in deze regio georganiseerd. Daarbij worden jonge musici uit de Indiaanse gemeenschappen betrokken. Je hoeft dus niet vreemd op te kijken als je hier op het platteland jongens en meisjes met blaas- en strijkinstrumenten ziet oefenen tussen de waslijnen op het erf. Met een beetje geluk repeteert er een heel kinderkoor op het centrale plein van één van de dorpen.

"Door het werk van het kinderkoor en jeugdorkest van Urubichá, een Indiaans dorp dat 340 kilometer van de stad Santa Cruz de la Sierra is gelegen, raakten veel gemeenschappen in de regio enthousiast. Er vormden zich wel tien koren en orkesten voor kinderen en jongeren van 8 tot 24 jaar. Hieruit ontstond in 1998 het SICOR (Sistema de Coros y Orquestas) als overkoepelende en coördinerende organisatie", zegt Rubén Darío, directeur van SICOR.

"Onze organisatie helpt natuurlijk vooral om de kwaliteit van het muziekonderwijs in de regio te verbeteren. Maar we maken ons ook sterk voor het perspectief van de jongeren op de arbeidsmarkt. We hebben een beurssysteem voor scholen en universiteiten opgezet waarop zij via vrijwilligerswerk aanspraak kunnen maken. Daarnaast stimuleert het muziekonderwijs de jongeren om hun creativiteit te ontwikkelen en in groepsverband te werken. Dat bevordert de gemeenschapsstructuur die zo kenmerkend is voor de Indiaanse dorpen in deze regio."

¨De koren en orkesten spelen trouwens niet alleen Boliviaanse barokmuziek. Ze geven ook interpretaties van lokale en nationale folklore en werk van klassieke Europese componisten als Händel, Mozart en Vivaldi, waarmee ze optreden op nationale en internationale festivals", zegt Darío.

SICOR ontvangt financiering van de Strømme Foundation.