Kunstenaarscollectief in Beiroet initieert oorlogsmonument

juni 2009 -

"De burgeroorlog in Libanon heeft 200.000 mensen het leven gekost. Maar niemand praat erover", zegt cultuuractivist Alfred Tarazi. "Als je onderzoek zou doen naar de oorlog(en) in Libanon zou je de geldstromen boven water brengen waarmee ze zijn gefinancierd." Daarom heeft de Libanese regering volgens Tarazi ook geen debat aangezwengeld over de oorlog en een mogelijke verzoening. "Er waren zo veel partijen bij betrokken dat er geen objectieve geschiedschrijving mogelijk is. Iedereen heeft de oorlog anders beleefd. Dus daarom is alles wat de Libanezen doen zwijgen."

image

Silent Square-affiches

Dit zwijgen wil Tarazi met het project Silent Square doorbreken. Samen met zijn partners van de Feel Collective for Resisting The United States of Amnesia heeft hij een monument ontworpen voor het Martelaarplein in het centrum van Beiroet. 200.000 stokken met aan het einde een stuk rode stof en een rode lamp zullen over het gehele plein opgesteld worden. De stokken verwijzen naar de slachtoffers. Een 64 meter lange hellingbaan gaat over in een diep gat. Gevuld met witte borstbeelden - de gezichten getekend door pijn en doodsangst - verwijst het naar een massagraf. Zwart-witfoto's van deze gezichten zijn momenteel op (wild geplakte) affiches te zien in de straten van Beiroet.


Borstbeelden uit Silent Square

Silent Square is vooral een concept. Diverse projecten die de Feel Collective buiten het reguliere galeriecircuit om realiseert maken er deel van uit. Voor het jaar 2009 monteerde het collectief op ansichtkaarten met stadsgezichten van het vooroorlogse Beiroet zwart-witbeelden van de oorlog. Deze collages zijn tot posters opgeblazen en in de openbare ruimte opgehangen. Vanwege de censuur moesten diverse affiches verwijderd worden. Maar, zoals Tarazi recent in een interview met de Daily Star zei: "Dit is deel van het experimentele proces. We willen het debat over het verleden zo ver mogelijk brengen. Ik hoop dat dit ooit nog tot een 'moment van de waarheid' zal leiden."


Ansichtkaartcollage uit Silent Square