Ogova Ondego is filmcriticus en organisator, gespecialiseerd in Afrikaanse filmcultuur. Hij organiseert jaarlijks het Lola Kenya Screen kinderfilmfestival en hij publiceert de website ArtMatters.Info.

Moeizaam debuut voor Keniaanse televisiepoppensatire

juni 2009 -

De XYZ Show is een wekelijks satirisch televisieprogramma van een kwartier. Op 17 mei 2009 werd het voor het eerst uitgezonden op Citizen TV in Kenia. De verwachtingen waren hooggespannen, maar lijken nog niet helemaal te zijn waargemaakt.

De maker, de van oorsprong Tanzaniaanse, in Kenia woonachtige cartoonist Godfrey Mwampembwa (artiestennaam GADO), omschrijft het als "een technisch lastig te realiseren programma." Veel kijkers echter vinden het een flop met "gebrekkig uitgewerkte scripts", "onvermogen contact te maken met het publiek", "een programma dat slagkracht en urgentie ontbeert" en: de "prachtige driedimensionale poppen verdienen betere verhaallijnen."

image

Achter de schermen bij de XYZ Show

"Humor is lastig te op schrift te stellen", zegt GADO. XYZ is kostbaar in termen van financiële en personele middelen. GADO probeert desondanks de pool van schrijvers uit te breiden, om zo meer variatie in het programma te krijgen.

"We hebben betere scripts nodig, poppenspelers en vooral tijd, om een beter geproduceerde en gepresenteerde show voor elkaar te krijgen. Hoewel we nog steeds onvoldoende geld hebben, kunnen we het op zijn minst een jaar volhouden", zegt GADO. "We hebben pas drie afleveringen gemaakt. We werken met tien poppen en er zijn er meer in voorbereiding. Het is een grote uitdaging om de scripts tot tien poppen te beperken en alles draaiende te houden."

Dit is het eerste politiek-satirische poppenprogramma dat in Afrika wordt uitgezonden. De omroepen waren aanvankelijk terughoudend, uit angst ten prooi te vallen aan de sinds 2002 – toen Mwai Kibaki aan de macht kwam - afnemende vrijheid van meningsuiting in Kenia.

Het was gedurende het bewind van president Daniel Arap Moi (1978-2001) dat stand up comedy op televisie opbloeide. Er werd de draak gestoken met de president en zijn ministers. Toen Kibaki zijn ambt aanvaardde maakte hij direct duidelijk dat hij geen kritiek zou tolereren. Het is niet eenvoudig om in die politieke atmosfeer een programma als de XYZ-show tot volle wasdom te laten komen.

De XYZ Show wordt gesteund door het Prins Claus Fonds.