Cambodjaans-Nederlands theater over Rode Khmer-regime

maart 2009 -

Terwijl het Rode Khmer-tribunaal van start ging vond eind februari 2009 in Phnom Penh de première plaats van Breaking the Silence, een theaterstuk over het schrikbewind van Pol Pot. In deze voorstelling van Annemarie Prins, uitgevoerd en geproduceerd door Cambodjanen, vertellen acteurs door Prins opgetekende verhalen van landgenoten die het Rode Khmer-regime (1975-1979) hebben meegemaakt. De eerste voorstellingen in Phnom Penh waren een succes.

Scène uit Breaking the Silence

In de voorstelling speelt Cambodjaanse poëzie een belangrijke rol, met name het werk van U Sam Oeur, die het schrikbewind overleefde door te veinzen dat hij analfabeet was. Prins: "In Cambodja chanten ze gedichten, iets tussen zingen en vertellen in. Ik heb muziek gekregen waarop U Oeur zijn gedichten chant en dat is zo geweldig!" Een van de gedichten van U Oeur die Prins gebruikt is The keening of wives

O, darling, my darling
Now you are dead.
You’re shot dead…. Buddho!
You’ve left me alone
in the middle of the island.
From today onward
I shall have no hope

Prins: "Ik zou zoiets nooit in Nederland schrijven, maar aan de reacties van het Cambodjaanse publiek merk ik dat het klopt."

Na de première in Phnom Penh trekt Breaking The Silence door de provincie. Een mobiel podium kan overal in de rijstvelden worden neergezet. Om de voorstelling heen is een programma waarmee de discussie op gang kan worden gebracht. Prins hoopt dat haar stuk Cambodjanen helpt met het verwerken van hun traumatische verleden. "Elke kunst dient als therapie, verbeelding is therapeutisch", is haar overtuiging. Youk Chhang, de directeur van het Documentatie Centrum Cambodja, dat het randprogramma verzorgt, is het met haar eens. Hij is erg onder de indruk van het stuk en hoopt dat Breaking the Silence kan worden opgenomen in een lespakket voor middelbare scholieren.

Breaking The Silence is mogelijk gemaakt door steun van het Prins Claus Fonds, Theatre Embassy en de Nederlandse Ambassade in Bangkok.