"Voetbal is een serieuze zaak in de Keniaanse sloppenwijken"

maart 2009 -

Kibera, in het zuidwesten van de Keniaanse hoofdstad Nairobi, is een van de beruchtste sloppenwijken van Oost-Afrika. Abdul Hussein 'Cantar' is verantwoordelijk voor de sportactiviteiten bij de organisatie Carolina for Kibera (CFK). Hij vertelt hoe belangrijk voetbal is voor de jeugd: "Het is een heel krachtig hulpmiddel. Het geeft ze een excuus om te ontsnappen aan de groepsdruk en zich niet in te laten met drugs of diefstal."

image

Meisjeselftal uit Mathare. Foto: Shoe4Africa

CFK is een van de vele non-profitorganisaties die actief zijn in Kibera, dat bestaat uit tien dorpen. Het gebied werd zwaar getroffen door geweld na de verkiezingen in december 2007. De multi-etnische bevolking telt zo'n 1,2 miljoen zielen en de helft daarvan is onder de achttien. CFK organiseert meerdere toernooien per jaar. Cantar: "Onze voetbalteams omvatten 42 verschillende stammen en ieder team dat zich aanmeldt voor een van onze toernooien moet dat weerspiegelen."

Het percentage aids- en hiv-besmettingen in Kibera is 45%. De criminaliteit is er gigantisch. Door armoede gedwongen zien veel ouders af van onderwijs voor hun kinderen. Voor sommigen is voetbal een inkomstenbron geworden, en dat maakt het mogelijk om weer een opleiding op te pakken. De Kibera Foundation is begonnen met een samenwerkingsverband voor vrede en ontwikkeling, om initiatieven in de gemeenschap samen te voegen. Dit verband werkt samen met een speler uit een van Kenia's nationale teams, Joseph Kangata, die trainingen en andere activiteiten organiseert voor alle inwoners van Kinera.

Toby Tanser is de directeur van Shoe4Africa. Deze liefdadigheidsorganisatie houdt hardloopwedstrijden, voetbaltoernooien en trainingskampen, en hij stelt beurzen beschikbaar voor vrouwelijke spelers. Terwijl er talloze jongensteams zijn, zijn er maar drie voor meisjes. Shoe4Africa sponsort een meisjesteam en het verzamelt hardloopschoenen om onder jongeren uit te delen. In april 2009 houden ze een sportdag voor wezen uit Mathare, een andere sloppenwijk in Nairobi waar sinds 2001 een succesvol sportprogramma loopt.

Voetbal in Kibera gaat volgens Tanser vooral om het bevorderen van zelfredzaamheid. "Je moet als team samenwerken. Alle problemen rond klasse, stammenstrijd, politiek en welvaart vallen weg bij succes dat het gevolg is van zweet en hard werken!"