Plannen voor audiovisuele opleiding in Mali

Maart 2009 -

Cultureel ondernemerschap is in Mali zeldzaam, maar het bestaat wel. De jonge Alioune Ifra N'Dyae zit boordevol plannen. En voert ze uit ook. Niet iedereen is er blij mee. "Van oorsprong ben ik televisieregisseur, maar ik vond de mogelijkheden bij de Malinese omroep te beperkt. Ik heb nu met Studio Blonba in Bamako mijn eigen theater, montagestudio en ben bezig een audiovisuele opleiding te realiseren. Ik wil dertig deelnemers die een overeenkomst tekenen alsof ze een baan krijgen, maar die krijgen ze dan ook. Na drie jaar hef ik de school op en transformeer ik hem tot een centrum voor animatiefilm, montage, videogames en online activiteiten."

Image

Studio Blonba

N'Dyae volgde opleidingen in Canada en Frankrijk en ging daarna in Mali aan de slag .Hij leende geld en bouwde een theaterzaal volgens eigen ontwerp. "De ruimte is heel geschikt voor televisieopnamen. De meeste inkomsten haal ik dan ook uit verhuur. Samen met de zes montagestations hier zijn we nu beter geëquipeerd dan de nationale omroep."

N'Dyae organiseert met regelmaat concerten. Zo trad onlangs Seun Kuti op, maar ook zijn er theatervoorstellingen, vooral van stand up comedians. Hij liet Franse sterren optreden en zag hoe snel de zaal vol liep. Daarna haalde hij een Malinese radiopersoonlijkheid naar het theater. "Ik zag dat ze goed kon improviseren en toen hebben we samen een programma ontwikkeld. Het Palais de la Culture was met drieduizend kaarten helemaal uitverkocht. Er is nog steeds vraag naar haar, dus ze treedt hier nog elke twee weken op."

Subsidie krijgt N'Dyae niet. "Straks als de opleiding klaar is misschien, maar ik heb de indruk dat de Malinese overheid mij als bedreiging ervaart omdat ik soms contacten heb die zij misschien willen hebben. Laatst kwam er een stel Fransen langs. Of ik een muziekbiënnale wilde opzetten in Bamako. Leek me geweldig, maar dan wilde ik alles hier opbouwen en niets inhuren. Nooit meer iets gehoord. De Fransen willen hun eigen feestjes. Ik ook, maar dan wel met werkgelegenheid voor Malinezen.