Nieuwe generatie Boliviaanse kunstenaars laat bravoure zien

mei 2009 -

Jonge video- en performancekunstenaars uit Bolivia profiteren van 'La Paz Ibero-Amerikaanse Culturele Hoofdstad 2009': hun actuele werk krijgt eindelijk aandacht van het lokale publiek. En geld van de overheid.

image

Alfrédo Roman aan het werk

"Normaliter steunt de Boliviaanse overheid de traditionele kunsten, zoals ballet en folkloristische evenementen, en niet de hedendaagse video- en performancekunst. Maar dankzij het culturele jaar 'La Paz 2009' is er nu zo'n 30.000 euro beschikbaar om acht maandelijkse activiteiten te organiseren. Zo kunnen we jonge kunstenaars binnen deze discipline een podium en meer bekendheid geven. In eigen land, want sommigen zijn internationaal al succesvol." Dit vertelt María Schneider (25), een dj uit Santa Cruz die voor de hoofdstad La Paz het video- en performanceprogramma samenstelt. "Publieksparticipatie is een vast onderdeel binnen elke activiteit. Daarom is de toegangsprijs heel laag of nul, en zoeken we de openbare ruimte op."

In april 2009 werden de stadsbewoners verrast door de manifestatie Arteria: zes kunstenaars verzorgden een serie performances en videoprojecties op straat: José Ballivián (29); Galo Coca (31) en Eduardo Ribera S. (34) uit La Paz; Alfredo Román (28) en Roberto Unterladstaetter (28) uit Santa Cruz; Alejandra Dorado (40) uit Cochabamba. "We hoopten op onverwachte reacties van het publiek, en die kregen we ook", zegt initiatiefnemer en curator Rodrigo Rada (34). Hij selecteerde de kunstenaars en bedacht de politiek beladen locatie: Plaza Murillo. Hier is in het verleden veel bloed vergoten en er vinden nog geregeld demonstraties plaats.

"Tijdens mijn performance, waarbij een groepje mensen minutenlang burlesk applaudisseerde bij het dagelijkse wisselen van de wacht voor het aangrenzende presidentieel paleis, opende president Evo Morales in hoogsteigen persoon een raam om ons vermanend toe te spreken. Dit was mooier dan ik ooit had verwacht," blikt Román terug. De afgelopen jaren won hij diverse prestigieuze kunstprijzen in Santa Cruz. Met deze mediagenieke actie is zijn naam nu ook doorgedrongen bij het krantenlezende publiek in La Paz. Zo heeft een nieuwe generatie visuele artiesten zich weer wat steviger op de kaart gezet.