Aftrap voor regionaal dansnetwerk tijdens Arabisch Dansplatform

mei 2009 -

"In de Arabische regio is de aandacht voor hedendaagse dans de afgelopen jaren in hoog tempo toegenomen," vertelt Omar Rajeh, directeur van het internationale dansfestival BIPOD dat in 2009 voor de vijfde keer in Beiroet plaatsvond. "Mijn doel is dan ook een netwerk met choreografen en dansers uit de regio op te zetten om artistieke samenwerking en kennisuitwisseling te bevorderen."

image

Arnica 9CH van Maud Liardon tijdens BIPOD. Foto: Isabelle Meister

Het eerste Arabische Dansplatform – dat vier dagen lang als onderdeel van BIPOD werd gehouden – was hiervoor de aftrap. Meer dan honderd internationale gasten kwamen naar Beiroet om ruim twintig dansvoorstellingen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten te zien. De kwaliteit varieerde van voorstellingen op het niveau van technische oefeningen tot presentaties die een danstechnische perfectie combineerden met een sterke persoonlijke artistieke taal. Een voorbeeld van het laatste was Quelqu'un va danser van Radhouane El Meddeb uit Tunesië.

De discussies die gedurende de ochtendpanels werden gevoerd maakten duidelijk dat de mogelijkheden voor hedendaagse dans wat betreft opleiding en presentatie in de regio variëren. Ondersteuning vanuit de lokale overheid ontbreekt meestal nog. "Desondanks zijn er de afgelopen jaren diverse alternatieve plekken voor dans ontstaan, en is het publiek nieuwsgierig geworden naar nieuwe ontwikkelingen," merkt de Egyptische danseres en choreografe Karima Mansour op. Ze is optimistisch over de ontwikkelingen op cultuurgebied en zegt dat cultuur, politieke context en maatschappelijke ontwikkelingen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. "Het feit dat ik als vrouw dans is op zich al een politiek statement."

Noura Murad, choreografe uit Syrië, is kritisch over de Europese financiering van cultuur. "De ondersteuning vanuit Westerse instellingen is vaak verbonden aan een politieke agenda. Maar waarom zijn we zo gefocust op Europa en proberen we ons niet op onze eigen identiteit en culturele rijkdom te concentreren?" De opzet van een netwerk van dansers en choreografen uit de regio is hiervoor een eerste, belangrijke impuls.

Het eerste Arabische Dansplatform vond plaats van 23 tot 26 april 2009 in Beiroet. Het werd ondersteund door onder meer Stichting DOEN, het Danish Center for Culture and Development (DCCD), Pro Helvetia en de Noorse Ambassade in Beiroet.