Daves Guzha: "Theater is een uitstekende manier om mensen te mobiliseren"

mei 2009 -

"Dat ik het theater als vehikel gebruik om mijn missie uit te dragen vind ik vanzelfsprekend in een land waar de vrijheid van meningsuiting onder druk staat. In een land ook waar primaire behoeften als water, elektriciteit en levensmiddelen schaars zijn. Maar dat betekent geenszins dat ik geen artistieke ambities koester." Daves Guzha is theatermaker in Zimbabwe. Vorig jaar maakte hij de voorstelling The two leaders I know over de invloed van Ian Smith en Robert Mugabe. In een satirisch getint relaas verhaalt Guzha over de gigantische chaos in zijn land, maar ook over de hoop en overtuiging die hij koestert.

image

Daves Guzha in het decor van 'The two leaders I know'

"Theater is een uitstekende manier om mensen te mobiliseren. Ik doe dat met mijn eigen voorstellingen, maar ook met Rooftop Promotions. We produceren eigen voorstellingen en nodigen ander gezelschappen uit in Theatre in the Park in Harare. Het zit altijd vol en maakt veel discussies los bij toeschouwers. Daarnaast maken we films, dvd's en televisieproducties die overal te zien zijn. Jaarlijks bereiken we zo ongeveer een half miljoen mensen in Zimbabwe."

De voorstellingen en films die Rooftop Promotions presenteert zijn niet alleen uit Zimbabwe afkomstig maar ook uit Malawi, Swaziland, Zuid-Afrika en Zambia. "Juist vanwege de moeilijke omstandigheden waarin we leven, slagen we er in om ons werk te doen. Iedereen is zo gemotiveerd. Niemand gelooft de media vanwege de censuur. Onze voorstellingen gaan over raciale spanningen, de strijd tegen aids, onderwijs, maar ook over de moeizame strijd voor democratie. Dat biedt troost, maar vooral gaat er een enorme kracht uit van de gezamenlijke beleving. Juist in tijden van chaos bloeit, hoe moeizaam ook, de creatieve industrie volop."

In september 2009 zal toneelwerk van Daves Guzha in Nederland te zien zijn. Rooftop Promotions wordt ondersteund door Hivos.