Chileense president Bachelet kiest voor cultuur

mei 2009 -

'Más creación, más cultura', was een van de doelen die de regering van de Chileense president Michelle Bachelet zich stelde toen zij in 2006 aan de macht kwam. Bachelet doet er alles aan om de Chileense cultuur op de kaart te zetten, in het klein, in eigen land, met programma's als Creando Chile en mi barrio dat in 2007 werd gestart. Met dit initiatief wil de regering culturele centra oprichten in verpauperde wijken in veertig steden met meer dan 50.000 inwoners. Dit jaar werd het totale cultuurbudget verhoogd met 38,6 % en voor het buurtprogramma werd 126 % extra uitgetrokken.

image

President Michelle Bachelet tijdens haar bezoek aan Cuba

Doel van de socialistische regering Bachelet is om cultuur toegankelijk te maken voor alle Chilenen, en niet slechts voor de elite. Een ander project waar de regering dit jaar geld in stopt is Nacidos para leer, een programma om kleine kinderen in alle uithoeken van het land al op jonge leeftijd met boeken in aanraking te brengen.

Bachelet wil de Chileense cultuur niet alleen van binnen uit versterken maar ook een impuls geven door de export ervan te bevorderen. Daarom was zij in april 2009 persoonlijk aanwezig bij de opening van de Feria del libro, de Cubaanse boekenbeurs waar Chili dit jaar eregast was. In de toespraak die ze daar hield riep ze in herinnering hoe de culturele vooruitgang in Chili "op wrede wijze een halt werd toegeroepen" door de coup van Pinochet in 1973.

Bachelet ondervond de gevolgen van de dictatuur aan den lijve. Haar vader overleed in 1974 in gevangenschap nadat hij was gemarteld en Bachelet en haar moeder verlieten hun vaderland nadat ze korte tijd gevangen hadden gezeten. Hoe serieus Bachelet cultuur neemt blijkt ook uit de zware culturele delegatie die zij in mei 2009 meeneemt als zij koningin Beatrix en de Franse president Nicolas Sarkozy bezoekt. Opvallendste delegatielid is de schrijver Ariel Dorfman, wiens aangrijpende toneelstuk De dood en het meisje - over een ontmoeting tussen een beul en zijn slachtoffer - meerdere malen op de planken is gebracht in Nederland en werd verfilmd door Roman Polanski.

Michelle Bachelet brengt van 25 t/m 27 mei 2009 een bezoek aan Nederland met een culturele delegatie die bestaat uit Ariel Dorfman, Juan Gabriel Valdés, directeur van Imagen País, het nieuwe promotiebureau voor de Chileense cultuur in het buitenland dat door de regering van Bachelet werd opgericht, en Esperanza Silva, de voorzitter van de acteursvakbond.