Hoofdrol voor magisch realisme in Caribenmuseum

mei 2009 -

In Barranquilla (Colombia) werd op 24 april 2009 het Museo del Caribe geopend. Het is het eerste regionale museum van het land. Grote trekker van het museum moet de zaal over Gabriel García Márquez worden, die pas later dit jaar wordt geopend. Het plaatsje Macondo uit Honderd jaar eenzaamheid is gemodelleerd naar Márquez' Caribische geboorteplaats Aracataca. In de 'Gabozaal' zullen onder andere vertalingen van de boeken van de Nobelprijswinnaar te zien zijn. Ook is de redactie van El Heraldo de Barranquilla nagebouwd, het regionale dagblad waar de schrijver ooit als als verslaggever en columnist werkzaam was.

In de overige vijf zalen wordt met moderne middelen - zoals zestien meter hoge videoschermen en interactieve spelletjes – de unieke mengcultuur van de Cariben getoond. In La Naturaleza staat de biodiversiteit van de Cariben centraal, en in La Gente kan het publiek met interactieve middelen nagaan hoe de mestiesbevolking van de regio is ontstaan door vermenging van Afrikaanse, Europese, Aziatische en inheemse bevolkingen. La Palabra is gewijd aan de (deels orale) poëzie van de kustregio en La Acción aan het dagelijks leven.

Veel buitenlandse bezoekers zullen echter alleen komen voor 'Gabo' en voor La Expresión, waarin de grote verscheidenheid aan muzieksoorten en dansen in de Cariben centraal staat. Volgens de gouverneur van de Atlantische regio, Eduardo Verano de la Rosa, zal het museum een ontmoetingsplek worden voor de gehele Caribische regio. Het museum maakt deel uit van het Parque Cultural del Caribe, een gebied van 20.000 m2, waar onder meer een kinderbibliotheek, een openluchttheater en een mediatheek zijn gevestigd.

In de toekomst zullen daar nog het Documentatiecentrum over de Cariben, een Cinematheek van de Cariben en een Congrescentrum bij komen. Het museumgebouw – een grote kubus - is ontworpen door de in Barranquilla woonachtige architect Giancarlo Mazzanti, die al diverse internationale prijzen heeft gewonnen met zijn werk.