Muziekklimaat Ethiopië bloeit op

mei 2009 -

Neemt Ethiopië de toonaangevende rol van Mali over als het gaat om bruisend nieuw muziektalent? Dat is vooralsnog onwaarschijnlijk, maar de enorme opleving van de muziekindustrie in Ethiopië is opvallend. Steeds meer westerse initiatieven ontsluiten de nieuwe rijkdom van de Ethiopische muziek. A town called Addis van Dub Colussus, alias Nick Page trok veel aandacht met de mix van dancebeats en zogenaamde Ethio-jazz. Terrie, gitarist van de immer actieve Nederlandse punkband The Ex presenteerde onlangs hedendaagse dansmuziek uit Addis met de release van Ilitha. De Britse jazzfunkband The Heliocentrics nam met Mulatu Astatke, een van de peetvaders van Ethio-jazz, een cd op waarna een tournee volgde.

image

Getachew Mekuria op tournee met The Ex in 2008.

In de jaren zeventig bloeide de muziek in Ethiopië, waarbij het muzikale idioom vooral bepaald werd door jazz. Dat is goed te horen op de uitgebreide, prachtige cd-serie Ethiopiques. In de muziek uit die tijd kun je net zo makkelijk Duke Ellington als James Brown terug horen. Tijdens het terreurbewind van dictator Menghistu van 1974 tot 1991 zijn de meeste muzikanten weggetrokken. In de jaren negentig leefde de muziek op, maar zij werd vooral gemaakt met goedkope keyboards, wat een 'plastic' sound opleverde. Sinds enkele jaren combineren steeds meer eigentijdse muzikanten de traditie met een modern geluid dat lonkt naar dance of rap. De in 2007 verschenen compilatie Bole 2 Harlem bevat ook zo'n heerlijke mix van traditionele Ethiopische melodieën, funk en hip-hop.

Maar naast New York, Groot Brittannië en Nederland is ook Zweden actief met muziek uit Ethiopië. Begin mei 2009 vindt de eerste editie plaats van het Selam Music Festival, georganiseerd door het Zweeds/Oost-Afrikaans muzieknetwerk, dat deel uitmaakt van Selam. Initiatiefnemer is de Ethiopiër Teshome Wondimu, die in 1997 in Stockholm Selam oprichtte om Afrikaanse muziek te promoten. Het festival richt zich nadrukkelijk meer op muzikanten dan op concertbezoekers. Er zijn talloze workshops waarbij de onderwerpen variëren van de nieuwste studio- en productietechnieken, de rol van media tot thema' s als management, marketing en internationale uitwisseling.

Het Selam muziekfestival wordt onder meer ondersteund door het SIDA  (Swedish International Development Cooperation Agency).