Baaba Maal: "Afrikaanse muziek meer dan roffelende mannen"

november 2009 -

Baaba Maal is al ruim twintig jaar een bekende zanger uit – en in - Senegal. Op zijn nieuwe cd Television bezingt hij de zegeningen van de moderne technologie voor Afrika. De muziek bevat veel elektronische klanken die fraai contrasteren met Maals nog altijd krachtige stem. "Met Television hoop ik nog meer aansluiting te vinden bij de popliefhebbers van nu om daarmee ook mensen in Europa te wijzen op de popmuziek van Afrika. Die gaat echt verder dan een stel zwarte mannen die op een djembé staan te roffelen. Het is merkwaardig dat veel westerse critici dat nog steeds denken."

image

Baaba Maal

Zo kreeg Television net als Nomad Soul niet altijd positieve recensies, in tegenstelling tot de Maals meer akoestische platen zoals Missing You en Djam Leelii omdat die meer beantwoorden aan het beeld dat Afrikaanse muziek vooral ruraal zou moeten klinken. Maal heeft ook nog andere dan muzikale oogmerken met zijn nieuwste plaat. "Television is een popplaat waarmee ik ook de jeugd wil aanspreken. Ik werk actief mee aan de realisatie van de Milleniumdoelen met allerlei educatieprogramma's in West-Afrika. Mijn naam is bekend, maar mijn boodschap komt bij jongeren makkelijker over als ik eigentijdse pop maak. De meer akoestische platen spreken hen minder aan."

Waarom heet zijn plaat eigenlijk Television? "Televisie is in Senegal belangrijker dan internet. Eindelijk is de televisie volwassen. Eerst was de tv bij ons vooral een kopie van de Amerikaanse tv, maar nu hebben we het ook tot onze beschikking in de belangrijkste talen van Senegal, zoals het Wolof en het Bambara. Samen met de mobiele telefoon - denk ook aan sms - zijn dat belangrijke communicatiemiddelen voor informatieoverdracht, ook in de meest afgelegen gebieden."

Maal probeert ook werkgelegenheid te genereren met zijn muziek. "In Podor, mijn geboortestad in het noorden van Senegal, heeft in december 2009 voor de derde keer het Festival des Blues du Fleuve plaats. Het festivalteam is heel professioneel; daar zie ik nauwlettend op toe. Daarnaast zijn er vooral jongeren in het festival actief die daarmee nuttige werkervaring opdoen."