Curaçaose Zanger Oswin Chin Behilia: "We worden onder curatele gesteld"

november 2009 -

"Muziek is de beste manier om een boodschap over te brengen. In Curaçao houden de mensen van feesten. Een eerste stap is dus een lekker dansbaar liedje. Als de mensen dansen, gaan ze uiteindelijk toch ook naar de tekst luisteren en dan komt mijn verhaal wel aan."

image

Oswin Chin Behilia

Oswin Chin Behilia verpakt zijn liedjes in aanstekelijke dansbare Caribische muziek die een fraai amalgaam biedt van tumba, samba, jazz, latin, en meer archaïsche muziekstijlen als de mazurka en de wals. Chin, zoals hij doorgaans genoemd wordt, is wereldberoemd in Curaçao. Na een zangcarrière had hij dertien jaar lang een talkshow op televisie, waarna hij als politicus actief werd. Maar na een paar jaar hield hij dat voor gezien. Dat betekent geenszins dat Chin zich niet meer inzet voor de belangen van Curaçao. Op zijn laatste net verschenen cd Liber worden voormalig staatssecretaris Nicolaï van Koninkrijkszaken en premier Balkenende met naam en toenaam genoemd in niet mis te verstane teksten. Chin mag dan zeventig jaar zijn, zijn strijdlust èn zijn vrolijkheid, zijn niet te temperen. Veel van zijn liedjes zijn gebruikt in het referendum over de nieuwe status van Curaçao.

Chin haalt een aantal schema's uit een map en legt uit wat er gaat veranderen. "Het autonome land binnen het Koninkrijk der Nederlanden is een regelrechte farce. Ze draaien ons de nek om. Straks hebben we nog minder zelfbestuur dan nu. We worden onder curatele gesteld. Dat er dan ook nog olie in de grond zit, maakt het extra rampzalig. Nu al zijn grote stukken van het strand niet vrij toegankelijk in Curaçao, driekwart van de kustlijn is gebarricadeerd met slagbomen waarachter resorts zitten. De vissers kunnen er helemaal niet bij. Destijds bouwde Shell Julianadorp voor zijn personeel. Er worden nu nog meer van deze dorpjes gebouwd om oliewerkers te huisvesten. Het eiland is bijna vol. Ze creëren een bom hier. Het komt in Curaçao binnenkort tot een uitbarsting."