Reisbureau voor hedendaagse kunst

november 2009 -

Voor degenen die beroepsmatig hedendaagse kunstenaars en kunstprojecten op minder bekende locaties willen ontdekken is er sinds kort een nieuw hulpmiddel: het open netwerk Mediamatic Travel. Dit wil internationale samenwerking tussen cultuurmakers stimuleren én de zichtbaarheid van vitale kunstinitiatieven vergroten. Daarbij gaat het om verrassende bestemmingen als Beiroet, Colombo, Lima en Tbilisi. Of neem de Afghaanse hoofdstad Kaboel. "Bij die stad denken mensen toch eerder aan islamitisch fundamentalisme dan aan een culturele snelkookpan", vertelt de Nederlandse conservator Robert Kluijver. Hij verbleef jarenlang ter plaatse en richtte er het Afghan Cultural Center op. Nu is hij tussenpersoon voor beroepsmatig geïnteresseerden die Afghanistan willen bezoeken.

image

Aftaab Theatre

Om het Mediamatic Travel-netwerk te introduceren zijn onlangs 40.000 exemplaren van de reiscatalogus Bestemmingen 2010 gericht verspreid door heel Nederland. Hierin beschrijven ruim twintig lokale experts een voorbeeldreis van een week langs interessante kunstenaars en -projecten in hun stad. "Een van de beste mensen om in Kaboel te ontmoeten is filmproducent Timor Hakimyar. Hij is tevens directeur van de Foundation for Culture and Civil Society en hij kan heel veel regelen als je in Afghanistan wil werken", weet Kluijver. "Erg inspirerend zijn ook de spelers en producers van het energieke Aftaab Theatre - opgericht na een workshop van Le Théâtre du Soleil in Kaboel. Of een kennismaking met lokale documentairemakers, jonge mediabedrijven en popmuzikanten."

Let wel: de voorbeeldreizen zijn niet echt te boeken, maar nadrukkelijk bedoeld om inspiratie op te doen. Via de Travel website – die steeds meer bestemmingen en tips bevat - kunnen cultuurmakers direct contact leggen met lokale experts en een persoonlijk reisplan maken. Een derde projectonderdeel van Mediamatic Travel is de Amsterdam Biënnale 2009. Daar presenteren ruim dertig conservatoren uit het internationale reisnetwerk de hedendaagse kunst uit hun stad. Tot 13 december 2009 worden er wekelijks nieuwe paviljoens geopend.

Mediamatic Travel is een project van Mediamatic in samenwerking met Partizan Publik. Het wordt ondersteund door onder meer het Hivos-NCDO Cultuurfonds, de Mondriaanstichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds.