Erfgoeddag Brazilië: op zoek naar een nieuwe Maurício de Nassau

oktober 2009 -

In Museum Boijmans in Rotterdam had op woensdag 7 oktober 2009 de Heritage Day Brazil plaats. Dit was alweer de vijfde Erfgoeddag die het Centrum voor Internationale Erfgoedactiviteiten (CIE) organiseerde. Het doel van deze bijeenkomst was het creëren van meer samenhang tussen de verschillende cultureel erfgoedprojecten en te discussiëren over de samenwerking tussen de Nederlandse partners onderling en de samenwerking met Brazilië. De dag stelde de aanwezigen in de gelegenheid elkaar te ontmoeten en te laten inspireren door elkaars initiatieven. Twaalf initiatieven werden gepresenteerd op posters.

image

Een zeer internationaal publiek van uiteenlopende instellingen en met verschillende achtergronden kwam naar Rotterdam waar zij in de ochtend konden luisteren naar introducties van Stef Oosterloo (Dienst Kunst en Cultuur Rotterdam), Carlos Alberto Asfora (Braziliaanse Ambassade) en Mariëlle van Miltenburg (Nederlandse Ambassade Brazilië).

Het ochtendprogramma werd vervolgd met drie panels waarin werd gesproken over de thema's Intangible Heritage, Tangible Heritage en Academic Cooperation and Archives. De panels waren bedoeld als introductie op de werkgroepen in de middag waar naast de drie panelthema's ook werd gesproken over de Mutuality of Mutual Cultural Heritage.

Door een zeer betrokken publiek is er in de middag zeer actief gediscussieerd. Johan Maurits van Nassau vormde de rode draad op de dag . Velen merkten op dat het wellicht tijd is om de koloniale geschiedenis minder centraal te stellen in de relatie tussen Nederland en Brazilië en zich meer te richten op de vele andere kansen die er liggen in de erfgoedsamenwerking tussen Nederland en Brazilië. Het is tijd voor een nieuwe Johan Maurits, ofwel: er is behoefte aan een frisse bredere blik op de erfgoedsamenwerking

De Heritage Day Brazil kwam tot stand in samenwerking met The Atlantic World and the Dutch (AWAD) en Erfgoed Nederland.