Indiase dj's willen wereldwijd

oktober 2009 -

De woorden 'Indiase dj'' gaan meestal vergezeld van verzoekjes om populaire Bollywood-liedjes, of een remix daarvan. Maar nu is er een aanstormende generatie Indiase dj's die met elektronische dance het stereotiepe beeld te lijf gaat.

image

Optredenden tijdens het 9 Feet high Festival in Chennai

Tijdens het 9 Feet High Festival of Music and Art, dat in oktober 2009 plaatshad in Chennai, kon een gemengd publiek van hippe twintigers, de generatie van hun ouders en een stel opgewonden kinderen twaalf uur lang genieten van de muziek van de grootste namen in de elektronische muziek. Het festival is vooral zo belangrijk omdat het laat zien hoe de doelgroep voor elektronische publiek groter en breder wordt.

In India hebben raves en andere evenementen rond elektronische dance een dubieuze reputatie en associeert men hen met drugs, alcohol en illegale activiteiten. Deelstaatregeringen en politie houden clubs, openluchtconcerten en feesten nauwlettend in de gaten en leggen een strikte avondklok op.

Shiv Gupta, beter bekend onder zijn artiestennaam Shiva Moon, is een van de organisatoren van het festival. Hij stelt dat Indiase dj's niet op voet van gelijkheid verkeren met hun internationale collega's als gevolg van een gebrek aan publiciteit. Met infrastructurele beperkingen, zoals een avondklok voor clubs en concerten die om half 12 's avonds al ingaat, is het moeilijk om een breed publiek te bereiken. Daarom blijft elektronische muziek een nichemarkt, zegt hij.

Indiase filmmuziek en Bollywood-muziek overschaduwen alle andere inheemse sounds als gevolg van massamarketing en een overdaad aan publiciteit op radio en tv. Maar volgens Shiva, die twee albums op zijn naam heeft staan en die al zeven jaar voor een internationaal publiek optreedt, is het slechts een kwestie van tijd en zullen Indiase dj's hun verdiende erkenning krijgen. Hij vindt dat Indiase dj's zich, net als Indiase klassieke musici, onderscheiden door een nadruk op creativiteit en improvisatie, anders dan in de zwaar gestructureerde Westerse muziek. "Wij beschikken over een unieke sound die je in het Westen niet tegenkomt. Zo heb ik live sets gespeeld met viool, tabla en fluit."

Tuhin Mehta, een andere dj, zegt dat hij vaak in het Westen wordt uitgenodigd. Er wordt dan echter wel van hem verlangd dat hij Bollywood-muziek speelt. Tuhin maakt deel uit van een elektronische-dance-beweging die Submerge heet. Submerge werd opgericht door een groep bevriende dj's, om het stereotype aan te vechten dat alle Indiase dj's Bollywood-muziek draaien. Met behulp van het jaarlijkse Sunburn-festival in Goa krijgen Indiase dj's eindelijk de internationale publiciteit die nodig is om wereldwijd door te breken.