Veel variatie bij tentoonstelling Palestijnse kunst

oktober 2009 -

Een Palestijnse in een schattig wit ruimtepak plant een Palestijnse vlag op de maan. De kunstenares, Larissa Sansour, zegt: "Een kleine stap voor een Palestijn is een grote sprong voor de mensheid", en wuift de blauwe aarde vaarwel. Eindelijk een thuisland? Nee, want het filmpje eindigt met de astronaute die door de ruimte suist, weg van de aarde. De uittocht is niet voorbij.

image

Installatie 'United States of Palestine Airlines' door Khalil Rabah.

Conservator Mona Khazindar heeft bij de tentoonstelling Palestine: la création dans tous ses états twintig kunstenaars bijeengebracht in een overzicht van hedendaagse Palestijnse kunst. Haar keuze weerspiegelt zorgvuldig de samenstelling van de Palestijnse kunstwereld: vooral jonge kunstenaars die in de lift zitten in combinatie met gevestigde (Mona Hatoum en Emily Jacir), alsmede enkele vertegenwoordigers van de vorige generatie. De neiging tot ironie van jonge kunstenaars treedt sterk naar voren in de eerste paar werken. Sharif Wakeds Chic Point: Fashion for Israeli checkpoints toont mannelijke mannequins die over de catwalk paraderen in kleding die het fouilleren bij een checkpoint eenvoudiger maakt.

In de volgende zaal heeft de conceptuele kunstenaar Khalil Rabah een installatie gemaakt van de United States of Palestine Airlines. Het lege kantoor, met alle logo's en parafernalia die bij zo'n plek horen, maar zonder een spoor van activiteit, kan op meerdere manieren worden geïnterpreteerd. Hetzelfde geldt voor Rana Bishara's indrukwekkende installatie Homage to Childhood, die gaat over een artistiek lastig onderwerp: kinderslachtoffers van Israëlische militaire operaties. De installatie is indringend, maar hij vermijdt melodrama of een militante invalshoek.

Het soort activistische verontwaardiging waar de video' van de oudere kunstenares Suha Shoman van doordrenkt zijn wordt bij de jongere kunstenaars zelden aangetroffen. Ze geven uiting aan hun woede, zoals Hani Zurob in zijn indrukwekkende Standby-schilderijen, maar ze zijn te veel door de wol geverfd om enige morele superioriteit te willen claimen.

De tentoonstelling trekt veel bezoekers en hij is een mijlpaal bij de presentatie van Palestijnse kunstenaars, ook al is het ontbreken van een duidelijk concept bij de conservator een beetje teleurstellend. Zoals de conservator al vaststelde maakt de expositie vooral duidelijk dat de Palestijnen een sterk gevarieerde en ontwikkelde kunstscene hebben.

Palestine: la création dans tous ses états is nog tot 22 november 2009 te zien in het Institut du Monde Arabe in Parijs.