Tsikaya, músicos do interior

oktober 2009 -

Tsikaya.org is meer dan een website: het is het eerste digitale muziekarchief van Angola. De afgelopen 12 jaar verzamelde de Angolees Victor Gama muziek uit de provincies Huíla, Cunene, Bengela en Cuando-Cubango in het zuidwesten van zijn geboorteland. De beste 22 tracks zijn nu online en op cd.

image

www.tsikaya.org, oktober 2009

Wie inzoomt op de Google-map op de Tsikaya-website kan haast het huis van Abel Shialupa uit Luongo, de groep LDDR (Lideres da Difusão Romântica Rural) uit Kipungo of de huizen van de andere deelnemende musici en groepen zien. Levendiger wordt de website nog door de foto's, video's en audio-files die na een klik op de locatie in een klein scherm verschijnen. De musici zijn geen anonieme figuren uit het Angolese platteland dat zo lang door oorlog werd geteisterd, maar individuen die serieus aan hun muziek werken en een boodschap hebben.

Dat probeert het Tsikaya-project ook te stimuleren: de creativiteit van de musici en de bekendheid van hun muziek. De opbrengst van de cd, die te koop is in de FNAC-winkels in Portugal en online in de iTune Store en op Amazon MP3, komt grotendeels ten goede aan de musici en hun gemeenschappen. Daarnaast heeft het project als doel om traditionele muziekinstrumenten uit de vergetelheid te halen en te behouden voor toekomstige generaties in Angola.

www.tsikaya.org

Het Tsikaya-project kreeg het afgelopen jaar financiering van het Prins Claus Fonds.