Wereldconferentie in Johannesburg over cultuurconflicten

september 2009 -

Museum Afrika in Johannesburg is waar de IFACCA (International Federation of Arts Councils and Culture Agencies) van 22 tot 25 september 2009 haar vierde wereldtop over kunst en cultuur houdt. Vorige edities hadden plaats in Canada, Singapore en Groot-Brittannië.

Met het thema Meeting of Cultures: Creating Meaning through the Arts wijst de conferentie op de rol van de kunsten bij het voorkomen van conflicten die, nu de ideologische strijd van de Koude Oorlog ten einde is, steeds vaker worden aangewakkerd door cultuurverschillen. In Europa versterken anti-islamitische sentimenten in de nasleep van de terroristische aanslagen op New York, Washington, Londen en Madrid de roep om een 'nationale' identiteit.

In Latijns-Amerika en Afrika heeft de ineenstrengeling van de toegenomen exploitatie van waardevolle grondstoffen en de neoliberale logica van de wereldeconomie gevoelens van onzekerheid verhevigd. Een grimmig gevolg is ook daar de herbevestiging van culturele grenzen en verschillen. 'Buitenstaanders' zijn steeds minder welkom, zoals het recente xenofobische geweld tegen mede-Afrikanen in de townships van Zuid-Afrika toonde.

De tweejaarlijkse conferentie tracht de discussie over nieuwe beleidsbenaderingen te stimuleren. IFACCA verwacht 400 deelnemers uit 70 landen. Belangrijke sprekers zijn onder meer de Zuid-Afrikaanse schrijver en academicus Njabulo Ndebele en de Sloveense staatssecretaris van Cultuur, Stojan Pelko.